89 г. от рождението на Татяна Лолова: Градинка в София ще носи името ѝ в нейна чест

На днешния ден през 1934 г. в София се ражда една от емблемите на българското кино и театър – великата актриса Татяна Лолова.

Татяна Лолова ни напусна на 23 март 2021 г., оставяйки незаличима следа в сърцата на българите и в историята на родното изкуство.

Днес, в 11 ч., в столичния квартал Гео Милев бе направена символичната първа копка, с която стартира изграждането на „Градината на Татяна Лолова", в памет на личността и таланта на Царицата на българската комедия, предават от БНР.

Идеята е на кмета на район Слатина, като в проекта са участвали и хората от квартала. В градинката предстои да се изгради и малка сцена, на която децата да могат да играят и да изнасят представления – детайл, който със сигурност щеше да се хареса на винаги усмихнатата Татяна Лолова.

„Градината на Татяна Лолова“ ще се намира на ул. „Андрей Николов“ 22, в близост до мястото, на което е живяла.

В същото време на филмовия фестивал Master оf Art, който започва в София, Пловдив, Варна и Стара Загора, също ще се почете паметта на великата актриса. „Ще отбележим тази дата с филма "Пеещи артисти". Татяна Лолова беше муза на този творчески проект, в същото време се оказа и неин последен творчески проект", разказа артистичният директор на Фестивала Найо Тицин за БТА.

Актрисата е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Майка ѝ е от руско-украински произход, а баща ѝ Желязко Лолов е счетоводител, но неговият братовчед съименник е известен театрален актьор в Пловдив.

Татяна Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори.

През 1955 – 1956 г. играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. От 1977 - 1989 г. е в театър „София“. И отново в Сатиричния театър (от 1989).

Безкрайно скромна и добронамерена, Татяна Лолова не крие, че освен на таланта си, дължи своята шеметна кариера на добрите хора, които са видели нещо в нея и са й подали ръка.

"Много рано останах без баща. Майка ми също си отиде млада, но толкова много хора са се грижели бащински и майчински за мене, че съм щастлив човек."

Тя играе на сцената на Театър 199, където отбеляза 10 години на хитовия моноспектакъл „DUENDE“ по текстове на Румяна Апостолова, Лорка и др., режисьор Съни Сънински – в историята са записани над 300 изиграни представления в България и чужбина. Пак там играе в постановките: "Старомодна комедия" от Алесей Арбузов и "Нищо не помня" от Артър Милър.

Истинска любов към живота, безкрайна жизнерадост и неумолима вяра в доброто и в хората – това носеше Татяна Лолова в себе си и това е, с което даряваше публиката си.

Същото ще откриете в галерията, където събрахме най-интересните мисли и послания на Царицата на българската комедия.

Великите мисли на вечната усмивка на българската сцена Татяна Лолова

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти