Българската кралица на хумора: 101 години от рождението на Стоянка Мутафова

Днес се навършват 101 години от рождението на великата актриса Стоянка Мутафова. Тя почина на 6 декември 2019 г. на 97-годишна възраст след продължително и тежко боледуване.

Стояна-Мария Константинова Мутафова - една от най-обичаните и талантливи български актриси, по-известна като Стоянка Мутафова. Истинското име на актрисата е объркано в един театрален афиш и оттогава е позната като Стоянка. 

Тя е родена на 2 февруари 1922 г. в София. При завършването си на училище се ориентира към актьорското майсторство. Разбирайки къде желае да учи, баща ѝ пише писмо до директора на трупата с искане дъщеря му да не бъде приета, тъй като винаги е искал Стоянка да се занимава с археология. Нещата обаче се развиват в полза на актрисата.

Прочетете тук незабравимите мисли на Стоянка Мутафова >>>

Едва на 23-годишна възраст, през 1946 година, се жени за един от преподавателите си – чешкият режисьор Роберт Роснер. С него отиват да живеят във Виена за кратко, а после заради работата на Роснер се преселват в Прага. Там Мутафова завършва второ висше образование към театралния отдел на Пражката консерватория.

Докато е в Прага, се запознава и с втория си съпруг – Леонид Грубешлиев, от когото е и единственото дете на актрисата, дъщеря ѝ Мария Грубешлиева – Муки. След това се връща в България, като от 49-та до 56-та година радва публиката с таланта си в Народния театър „Иван Вазов“.

Точно през този период се среща с любовта на живота си – актьорът Нейчо Попов. Тя е един от основателите на Сатиричен театър “Алеко Константинов”, заедно с легендите Георги Калоянчев, Татяна Лолова и Георги Парцалев. 

През 2001 г. получава наградата „Паисий Хилендарски“, година по-късно, през 2002 г. орден „Стара планина“, I степен за приноса ѝ към българскиото театрално изкуство. 

Цитати от Стоянка Мутафова

В началото на 2009 г. заедно с Калоянчев стават първите актьори, сдобили се със своя звезда на българската Алея на славата, а през 2015 г., на 93 годишна възраст, Стоянка влиза в Книгата за рекордите на „Гинес“ като най-възрастната активна театрална актриса. 

До 97-годишна възраст актрисата танцуваше на сцената степ, чарлстон, сиртаки, румба, валс и то с енергията на изригващ вулкан.

На въпроса как би се самоопределила, тя отговоряше: „Мечтата ми е никога да не стана нормална“. Актрисата определяше себе си като „доста хаотична“ и „хулиганката на българския театър“.

„С мен не се живее лесно. Затова пък никога не е скучно.“ – обичаше също да казва тя, с присъщата си духовитост. 

Отвращаваше се от напудрената доброта. Странеше от „вкаменелостите“ в личния живот и в професията и от всичко с етикет „обикновено“:

Винаги е желала да играе по-възрастни жени, за да „човърка“ въображението. По-интересни за нея бяха ролите, които се намират на границата между трагичното и комедийното.

Първата мисъл, с която се е будила сутрин, по думите ѝ е била: „Аз не се будя само с една мисъл. Аз се събуждам с много мисли, само не с мисълта "Е, още съм жива.“

Макар и да е една от най-добрите комедийни актриси, признава, че не е по усмивките. „Аз винаги съм малко намусена, а когато не съм намусена съм опасно весела. А пък като съм весела, ставам опасна - до лудост стигам.“

Прочетете тук незабравимите мисли на Стоянка Мутафова >>>

Снимка: БГНЕС

Тя признава, че винаги е ненавиждала лицемерните, провеждани по регламент гостувания у роднини. 

Някои я наричат „стихийното бедствие“, други „лудетината“, а за трети е просто „диагнозата Мутафова“. Всички обаче са единодушни, че актрисата винаги е била свободна и е внушавала същото състояние на духа и на околните.

Стоянка Мутафова няма нужда от представяне. Тя е най-обичаната, най-запомнящата се българска актриса за последния век.

Снимка: БГНЕС

Днес искаме да ви представим всички онези вдъхновяващи мисли, изречени от великата актриса, които винаги ще останат в сърцата ни.  Вижте всички цитати на Стоянка Мутафова ТУК.

Цитати от Стоянка Мутафова

Прочети още:

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти