Сметката, моля!

Стефания Колева
Снимка: Личен архив

Стефания Колева

Опитвали ли сте да си правите равносметка за изминалите 365 дни? Звучи като гледане на Таро, ама не е.

Нещо като "От 1 януари спирам цигарите" или "Започвам убийствена здравословна диета, защото през изминалата бях много заета и не успях".

Май предпочитаме да си затворим очите като спретнем баница и гледаме да ни хване алкохолът, за да сме адски забавни. И това е добре, направо си е хубаво, защото си казваме, че лошото остава в изминалата година.

Истината е, че равносметката е далеч по-потискаща и плашеща.

Съветвам ви – никога не си правете равносметка. Аз съм правила един път – не останах доволна. Напротив – бе депресиращо.

В световен мащаб направо е страшно – сещаш се за катаклизми, за грозна политика, за изродена политика – агресивна, пълна с кръв и камикадзета.

Бежанска криза, конфликт между Русия и Запада, атентат в Париж... Страх!

Не се сещаш за нито един носител на Нобелова награда, за нито един разплакал те музикант или писател. Сещаш се за вулкана Ейяфятлайокутл, а дори не можеш да му кажеш името. Че той даже не е толкова опасен. Забрави го. Така сме си го посели и така ще си живеем?

Не ми харесва! Иска ми се да успеем в този свят.

Ако ще правиш равносметка, почни от нещо мъничко. Помисли зарадва ли се през пролетта? Да - зарадвал си се поне веднъж. Диша ли дълбоко в лятна нощ, докато гледаш звездното небе? Да, диша. Напълни ли си джобовете с вълшебни кестени? Да, напълни ги.

Беше ли честен, даде ли стотинки за хляб на бедняка, загаси ли телевизора, когато пошлостта бликаше от него? Да! Е, имал си добра година!

Ядоса ли се, когато лошият спря на инвалидно място? Да, но нищо не направи. Догодина ще направиш! Натам вървиш. По-добре отложи диетата, по-добре изгони онзи, лошия, вътре в теб. Той няма място в живота ни.

Животът ни, това как го живеем, не се измерва в килограми и изпушени цигари. Измерва се в начин на възприятие, в постъпки, в отношение.

Колко наивно и детско звучи!

Аз харесвам децата, обичам да ги слушам. И живота харесвам.

„Животът е прекрасен“! Знам, че е постановка и знам, че изиграхме 100 представления! 100!

Сега ще ви кажа и друго прекрасно, тази година се роди още едно смислено представление – „Процесът против богомилите“, не е смешничко и те кара да мислиш, да чуваш, да чувстваш. Има и още, но това си е моята година, вашата как беше?

Сега всъщност разбирам, че не е толкова лошо да си направиш равносметка.

Участвах в прекрасни постановки, смях се с дъщеря ми. Тичах!

Ядосвах се, радвах се, бях тъжна, бях обикновена, бях необикновена, не бях безразлична, бях начумерена и бях безоблачна.

Цяла година, нощ след нощ се събуждах, ден след ден заспивах. Няколко пъти заспах и следобед – казвам ви, че животът е прекрасен.

И понеже на мен не вярвате –прочетете го, вижте го на сцената, на кино, в музиката.

Не пазете диета! Не се лишавайте от изкуство! Ето това си обещайте! Преяждайте с изкуство от 1 януари. Преяждайте с изкуство от утре! Още отсега! И го започнете ударно! Взимайте го на големи дози и в края на следващата година, когато си правите равносметката по отминалите дни, ще сте щастливи. И с нетърпение ще чакате следващия ден, за да се натъпчете до брадичката с изкуство. Да! Наркотик е. Пристрастете се!

Весели празници! Животът е прекрасен!

Прочетете още от Стефания Колева в Edna.bg:

Код: любов

Крака до сливиците, приличен интелект или живот, достоен за сериал

Как да намалим бръчките и сметките

Не съм спокойна. Имам нужда от чудо!

Само размерът ли има значение?

Пишете на Стефания Колева на edna@netinfocompany.bg.

Следете най-новите статии в рубриката "Колонката на" като се абонирате за информационния бюлетин на Edna.bg ТУК >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти