Специално съдържание

4 места в България, които да посетите още този уикенд

4 места в България, които да посетите още този уикенд
Снимка: iStock/Getty images

Времето става все по-топло и сега е моментът да не се поддаваме на пролетна умора, а точно обратното – да се насладим на слънцето, което ще ни презареди с нови сили за по-дългите дни. Чудесен старт е кратките забежки през уикенда до близки дестинации.

Тези пленителни мини-приключения не са просто празник за сетивата, те са и мощни помощници за вашето здраве и благополучие.

Всички знаем, че стресът е част от нашето ежедневие, но знаехте ли, че бягството през уикенда може да бъде инструментът, който да ви помогне да се отпуснете? Излизането от рутината ви и влизането в нова среда може да направи чудеса за вашето психическо благополучие. С промяна на обстановката умът ви получава шанс да презареди и да остави зад гърба си стресовите фактори на работата, семейството и ежедневието.

Освен това пътуванията подсилват креативността. И ако се чувствате затънали в творчески коловоз, едно бягство през уикенда може да ви помогне да освободите вътрешния си творец! Запознанството с нови места може да стимулира мозъка ви и да ви вдъхнови за  нови и свежи идеи. Освен това, спокойното състояние на ума, което ще изпитате по време на почивка, разходка, разглеждане на природна или историческа забележителност, може да ви помогне да мислите по-ясно и да отвори нови пътища за творчество.

И разбира се – пътуванията и разходките подобряват вашето физическо здраве.

С възможности за дейности на открито като туризъм, плуване или дори просто разходка из нов град, ще раздвижите тялото си. И както всички знаем, редовната физическа активност е от съществено значение за поддържане на здраво сърце, намаляване на риска от хронични заболявания и подобряване на цялостното благосъстояние.

И ако вече ви убедихме, че полудневните или 48-часовите бягства от града се отразяват благотворно както на тялото, така и на ума, и на духа ви, време е да ви предложим и 4 различни дестинации наблизо до София, които са подходящи за различните ви нужди – ако сте с деца и нямате време, ако искате да се слеете с природата, ако искате да видите много неща за кратко време, или просто да релаксирате.

Усещане за природа

Снимка: iStock/Getty images

Ако искате да усетите енергията на природата, категорично препоръчваме да отскочите до местността Ючбунар край Кюстендил. Разстоянието от София е около 107 км, затова ви препоръчваме да тръгнете сутринта, за да можете да прекарате максимално дълго време край уникалните вековни секвои и да се потопите в магията на дълголетието им. Ще видите 3 гигантски секвои на по 130 години, които няма как да пропуснете – внушителният им размер е с диаметър от около 10 метра, заобиколени са от по-млади дървета. Мястото е вълшебно, а енергията им много силна. Интересен факт е, че секвоята е вечнозелено иглолистно дърво, живеещо над 2000 години и е най-високото живо същество на планетата ни.

Ако имате деца или нямате време

Снимка: iStock/Getty images

Не всички можем да разполагаме с целия си уикенд, а ако сме с деца – дългият път е обвързан с прецизно и понякога откровено натоварващо планиране. Затова едно местенце, съвсем наблизо до града, задължително присъства в нашия списък. Панчарево винаги е добра идея, защото можем да се порадваме на красиви гледки, а ако искаме да избегнем навалицата от хора през уикенда, има чудесни панорамни места, еко пътеки за разходки и други. Ако сте семейни, децата ще се насладят на разходка с лодка, водно колело или кану, а накрая да си направите пикник със забавления за малчуганите.

Магия, история и китна природа

Снимка: iStock/Getty images

Великолепната пещера „Съева дупка“ се намира в Ловешко (на около 100 км от София). Тя е с дължина около 400 м, разделена на 5 зали. Най-големият сталактон в нея има обиколка от 60 метра.  Дълга е 205 метра, а 70 метра под земята в нея тече река. Смята се, че е на около 3 млн. години. Наред с внушителната ѝ история, поради добрата акустика в една от залите се провеждат концерти, което е изумително. Наблизо има и ферма за щрауси в с. Брестница, а ако имате време - отскочете и до Ловеч, дори преспете там – китното градче е с невероятни местни гозби и исторически паметници, които си струва да бъдат опознати.

Защото просто искате почивка

Снимка: iStock/Getty images

Ако седмицата е била дълга, изпълнена с предизвикателства и имате нужда от почивка и нищо повече – Сапарева баня е вашето място. Намира се на 94 км от София и предлага СПА изживяване със здравни ползи.

Представете си как се потапяте в горещ минерален извор, в който навремето са релаксирали траките и римляните, за да възстановяват силите си. Освен това в центъра се намира единственият в България и континентална Европа гейзер-фонтан, който се счита и за най-горещият в Европа - температурата на водата е 102.4 градуса по Целзий. И все пак, ако ви доскучае от почивка край басейните, знайте, че имате опция и за разходки из множеството еко пътеки наоколо: „По пътя на живата вода“,  „Горица“, Екопътека „Сапарева Баня – оброчище Св. Варвара – Езерището“.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти