Тайната подправка за мусака, с която ястието става вълшебно вкусно

Мусаката е традиционно българско ястие. То може да бъде срещнато и в кухнята на съседните ни страни като Гърция или Турция. Там вариациите на мусаката са много - има гръцка мусака с тиквички, с патладжани...

В България традиционно мусаката се готви от кайма и картофи. Но как да ви се получи идеалната мусака? И защо у нас често казват, че ако една жена не може да прави поне мусака, няма да се ожени?

Може би защото мусаката е едно изключително простичко, но много вкусно и питателно ястие.

Всички добре знаем, че за да стане една мусака хубава, ѝ трябва страхотна заливка. Това е и една от най-трудните части от рецептата за мусака. Именно там се крие и тайната на идеалната мусака - в заливката!

Ето и какви продукти са ни нужни за перфектната пухкава заливка за мусака:

 - 4 яйца

- 250 гр. кисело мляко

- 1/2 ч.л. сода

- 1 супена лъжица брашно

- щипка сол

Често забравяме да сложим сода за хляб в заливката, а именно тя е тази тайна съставка, която я прави толкова богата и пухкава.

Как се приготвя заливка за мусака?

Първо се разбиват яйцата. Отделно в киселото мляко се слага содата и се разбърква, докато содата шупне. След това млечната смес се прибавя към яйцата и отново се разбива. Накрая се добавят брашното и солта. Разбърква се, докато се получи хомогенна смес.

Много е важно всички продукти, които използвате, да са на стайна температура. Повечето домакини използват само яйца и кисело мляко за направата на заливката за мусака. Но в този случай тя не става пухкава.

мусака
Снимка: Istock

Нещото, което прави заливката за мусака пухкава, е содата. Има рецепти, в които заливката се прави и с прясно мляко. Но е най-добре да се използва кисело мляко, защото прави заливката за мусака по-плътна и това си личи, когато режете мусаката.

Важно е също да знаете кога да залеете мусаката. След като картофите са запечени (ако правите мусаката на фурна) или когато са сварени (ако правите варена мусака), тогава се слага заливката. След като тя се сложи, мусаката се пече не повече от 15-20 минути.

Вижте тук още от тайните на перфектната мусака:

Тайните и тънкостите на перфектната мусака

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти