Забравете за тези храни, за да се избавите от тъмните кръгове под очите

Каквото и да се случва в тялото ни, то се отразява и е най-видимо първо върху кожата ни. Освен с хиперпигментацията и белезите, повечето жени постоянно се опитват да се справят с тъмните кръгове под очите си.

Да, те ви карат да изглеждате така, сякаш не сте спали цяло денонощие. И действително се появяват тогава, когато се лишавате от качествен сън.

Някои жени имат по-изразени тъмни кръгове под очите си, въпреки че спят достатъчно. Това може да се дължи колкото на генетична предразположеност, толкова и на вашата диета и цялостното ви здравословно състояние.

Защо имам тъмни кръгове под очите и как да ги лекувам

Според д-р Кортни Рубин, сертифициран дерматолог, тъмните кръгове могат да са резултат от дехидратация, предават от thelist.com. Колкото повече сте дехидратирани, толкова повече очите ви ще изглеждат уморени.

„Не забравяйте, че водата представлява около 60% от човешкото тяло. Ако сте сериозно дехидратирани, тъканите на тялото ви ще започнат да се свиват, включително кожата и деликатната тъкан под очите", обяснява тя.

очи
Снимка: iStock

Тъмните кръгове също могат да бъдат сигнал, че остарявате.

Д-р Рубин добавя, че с напредване на възрастта меката тъкан под очите се „свива и отпуска“, което води до потъмняване на кожата.

Ако се сблъсквате с този проблем, той може да бъде донякъде избегнат с изключването на определени храни от дневното ви меню. Просто, нали?

Затова специалистите съветват да спрете алкохола, кофеина, както и твърде солените и сладките храни.

очи
Снимка: iStock

Колкото и да вярвате, че кофеинът е важен фактор да бъдете енергични и щастливи през деня, може да е добре да ограничите приема му, ако искате да премахнете тъмните си кръгове.

И кофеинът, и алкохолът се считат за диуретици. Това значи, че те често причиняват дехидратация, което води до по-тъмни кръгове под очите.

Нещо повече, дерматологът д-р Едидионг Каминска посочва пред AARP, че „те карат малките кръвоносни съдове под кожата да се разширяват, което ги прави по-изпъкнали.“

алкохол
Снимка: iStock

В стремежа да имате по-свеж поглед и кожа, е добре още да се откажете от твърде солените и сладки храни.

Според компанията John Hopkins Medicine храната, богата на натрий, води до задържане на течности и подпухнали очи, докато сладкишите предизвикват инсулинова резистентност, за която дерматологът д-р Паула Морган отбелязва, че също води до задържане на течности и по-подчертани тъмни кръгове.

очи
Снимка: iStock

Д-р Морган обяснява още: „Сладките храни карат надбъбречните ви жлези да произвеждат повече кортизол“. А това е един от хормоните, които играят голяма роля за увеличаването на подпухналостта в областта на очите.

За да намалите тъмните кръгове под очите си, специалистите съветват, освен да спите достатъчно и да пиете повече вода, да изключите тези храни и напитки от диетата си и да използвате крем за околоочната зона.

очи
Снимка: iStock

От друга страна, можете да консумирате повече храни с високо съдържание на вода, като домати и диня.

Освен това можете да опитате добре познатия метод за поставяне на парчета краставица върху очите. Това действа чудесно за намаляване на подпухналостта, засилване на производството на колаген и хидратиране на зоната, според сайта Byrdie.

8 храни имат повече захар, отколкото подозирате

Всъщност кофеинът също помага за намаляване на появата на тъмни кръгове, но само ако вместо да го пиете, го поставите върху проблемната зона.

Можете например да смесите половин супена лъжица кафе на прах с 1 супена лъжица мед и да нанесете сместа под очите. Оставете да действа 10-15 минути и след това отмийте със студена вода. Това спомага за подобряване на кръвообращението.

Студените лъжици и ледът имат подобен ефект, тъй като отпускат и свиват кръвоносните съдове под очите.

Как да се справим с тъмните кръгове под очите

 

Още за кожата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти