В сезона на зелените салати: как да почистваме правилно зеленолистните зеленчуци преди консумация

Макар повечето зеленолистни зеленчуци да могат да се намерят целогодишно из по-големите магазини или пазари, е сигурно, че е най-добре да се наблегне на консумацията им именно през пролетта.

Причина за това изказване е не само, че тогава е „техният“ сезон и те са най-свежи, но и фактът, че пролетно време организмът ни изпитва недостиг на желязо, което присъства в изобилие в тях.

Колкото и да са полезни зеленолистните зеленчуци обаче, те трябва много старателно да бъдат почистени и измити преди консумация. При направено неотдавна изследване на предлаганите марули, спанак, киселец и други зеленолистни, се оказва, че в над 15% от тях се откриват нитрати, а в над 60% бактерията ешерихия коли, като последната е особено опасна за малки деца, бременни жени и хора с чувствителен стомах.

Това изследване не касае биопродукцията, но е добре да сте наясно, че и там често се намират отклонения от нормите. Всъщност да твърдим, че има продукт, който е на 100% органичен и здравословен, е почти невъзможно.

За щастие, при добро почистване и измиване на зеленолистните, ние радикално намаляваме количеството на токсините, които могат да се съдържат в тях.

Ето какво е важно да знаете и да сте сигурни, че можете спокойно да си похапвате любимата зелена салата:

Как да почистваме правилно зеленолистните зеленчуци

Още пролетни идеи:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти