
Предотвратяването на пикове и сривове на кръвната захар след навършване на 50 е от решаващо значение - това може значително да повлияе на усилията ви за отслабване, казват специалистките по правилно хранене и сестри близначки Тами Лакатос Шеймс и Лиси Лакатос пред изданието Eat This, Not That.
„Независимо дали имате диабет или не, начинът, по който се храните, влияе върху кръвната захар и може да предизвика освобождаването на невротрансмитери, а когато става дума за тегло, кортизолът – известен още като хормона на коремните мазнини – е този, който наистина създава проблеми. Излишното производство на кортизол от ниските нива на кръвната захар стартира ефект на доминото за наддаване на тегло, особено около корема в ключов момент от живота, когато настъпват други хормонални промени“, обясняват те.
Кортизолът може да увеличи възпалението, което прави отслабването по-изтощителен процес. Освен това подлага на стрес тялото, което активира отделянето на още повече кортизол, създавайки „порочен кръг“.
„Ако можете да спрете скоковете на кръвната захар, можете да започнете да отслабвате с много по-бързи темпове“, казват Тами и Лиси Лакатос, известни още като The Nutrition Twins.
Вижте в галерията няколко навика, които двете препоръчват, за да намалите скоковете на кръвната захар и да достигнете своето идеално тегло след 50.
Прочетете още:
- 14 най-добри начинa за бързо изгаряне на мазнини
- 8 супехрани, които "превръщат" мазнините в мускули
- Най-полезните мазнини, от които отслабваме
- Край на митовете: ето кои са най-полезните мазнини за готвене
- Какви добавки са подходящи за изгаряне на мазнини
- Мазнините невинаги са вредни (вижте 17, които всъщност са полезни)