"Искаше ми се да знам тези неща за тялото си, когато бях на 43": всичко за перименопаузата

Всички сме чували за менопаузата, но колко от нас знаят какво е перименопауза? Американската журналистика Тамсен Фадал открито говори в своя Instagram профил за тази малко популярна тема и споделя, че дори не е разбрала, че минава през период на перименопауза. Оказва се, че жените често не разпознават симптомите, свързани с този етап на бурни промени в телата им, тъй като няма достатъчно осведоменост по темата. 

"Чувствате се така в момента не защото се побърквате, а защото минавате през перименопауза", отбелязва Фадал и добавя "Най-доброто нещо, което направих за себе си, беше да започна да проследявам симптомите си и да нося списък в лекарския кабинет всеки път, когато отида".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tamsen Fadal (@tamsenfadal)

Разяснението на значението на думата ще ви подскаже в най-общи линии какво означава това състояние. Перименопаузата означава „около менопаузата“ или времето, през което тялото ви прави естествения преход към менопаузата, отбелязвайки края на репродуктивните години. Перименопаузата се нарича още менопаузален преход.

Жените започват перименопауза на различна възраст. Може да забележите признаци на прогресия към менопаузата, като нередовен менструален цикъл, някъде към 40-те години. Но някои жени забелязват промени още в средата на 30-те. Нивото на естроген (основният женски хормон) в тялото ви се повишава и спада неравномерно по време на перименопаузата. Вашите менструации може да се удължат или съкратят и може да започнете да имате менструални цикли, при които яйчниците ви не освобождават яйцеклетка (овулация).

перименопауза
Снимка: iStock

Може също да изпитате симптоми, подобни на менопаузата, като горещи вълни, проблеми със съня и вагинална сухота. Предлагат се лечения за облекчаване на тези симптоми. След като сте преминали през 12 последователни месеца без менструален цикъл, официално сте достигнали менопаузата и периодът на перименопаузата е приключил.

Ето кои са симптомите, характерни за перименопаузата:

Кои са симптомите на перименопаузата

Кога да посетите лекар

Някои жени търсят медицинска помощ за симптомите на перименопауза. Но други или толерират промените, или просто не изпитват достатъчно тежки симптоми, за да им обърнат внимание. Тъй като симптомите може да са фини и да се появят постепенно, може да не осъзнаете в началото, че всички те са свързани с едно и също нещо - хормонални колебания на менопаузалния преход. Ако имате симптоми, които пречат на живота или благосъстоянието ви, като горещи вълни, промени в настроението или промени в сексуалната функция, които ви притесняват, посетете вашия лекар.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти