Златна есен с ароматни дюли: 12 ползи за здравето от любимия плод

плодове храна грозде ябълка дюля дюли орехи круша
Снимка: Istock

Няма как да говорим за есен без да споменем дюлите. Те са най-типичният плод за този сезон, ароматни, вкусни и много полезни.

Кавказ, Иран и Армения са родните земи на тези есенни плодове, а не друг, а древните гърци са ги пренесли към Европа.

Като цяло има два вида дюли – едни с крушовидна форма и мек вкус, и други ябълковидни, доста по-сухи и твърди с много семки, но пък в пъти по-ароматни.

Важно е да се знае, че дюлите не са толкова крехки и благодатни за кулинарна обработка, колкото ябълките и крушите. Освен това имат влакнесто покритие, което трябва да се почиства.

дюли
Снимка: iStock

Всички тези свои „недостатъци“ дюлята успешно компенсира с невероятния си аромат и високото съдържание на пектин, благодарение на което има способността да се желира сама, а това я прави идеална за приготвяне на сладка, мармалади и желета.

Дюлите успешно се комбинират и с различни видове месо – телешко, агнешко, пилешко или свинско.

Рядко се ядат сурови, а когато се берат, дюлите трябва да са напълно узрели, защото не доузряват.

Здравословните ползи от дюлите

Ако искате да ги съхраните за по-дълго време, може да ги замразите. За целта е необходимо да ги обелите, да ги почистите от семките, да ги бланширате и да ги сложите във фризера. Обработени по този начин и замразени, могат да издържат една година.

В състава на есенните плодове влизат и витамините А и С, както и минералите калий, фосфор, калций и магнезий.

За лечебни цели се използват семената на дюлята, като в семенната обвивка се съдържа около 20% слузно вещество.

Семената от своя страна съдържат цианогенния гликозид амигдалин, малко количество дъбилни вещества и около 15% тлъсто масло.

дюли
Снимка: iStock

Семената на този плод се използват при остри възпаления на дихателните органни (ларингити, фарингити, трахеобронхити) и на стомашно-чревния тракт (гастроентерити). Освен това те намират и приложение при лечение на изгаряния и загубила своята еластичност кожа. 

Как да си приготвим чай от дюля?

Накисват се семената от един плод (1 ч. л. на 100 мл вода), като се оставят да престоят няколко часа, след което се прецеждат. Приема се по 50 мл три пъти дневно.

Здравословните ползи от дюлите

Предлагаме ви и няколко вкусни рецепти с дюли:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти