Как да почистим и сготвим шаран

Тази риба е традиционна за Никулден

Как да почистим и сготвим шаран
Снимка: Thinkstock
1.83 от общо 6 гласа

Шаранът е една от рибите, която отлично понася превозването – даже на огромни разстояния и лесно може да бъде купена в живо състояние. Ако сте си купили жив шаран за Никулден, помолете продавачът да ви го почисти, но го нарежете сами вкъщи.

E-kulinari споделят и техника как да почистим шаран. 

Първо махнете плавника на гърба – от двете страни по цялата страна на гръбнака с остър нож направете недълбоки разрези. След това, хванете плавника с кърпа, за да не се нараните, и го дръпнете от опашката към главата.

Следва по-неприятната част - махането на люспите. Люспите се припокриват, подобно на покривни керемиди, тръгвайки от главата към опашката. Отлюспването става в обратната посока, пак с помощта на остър нож или на специален уред.

Притискате рибата с една ръка към масата, а с другата прокарвате ножа под наклон (с острието, сочещо към главата) напред. За да не хвърчат люспите по цялата кухня, можете да  използвайте голям найлонов плик, в който вкарвате рибата, двете си ръце и ножа.

Направете разрез по корема от  плавника под опашката до главата и внимателно извадете дроба с жлъчния мехур, като внимавате да не го спукате. Ако все пак това стане – натрийте със сол частите, върху които е попаднала течност от жлъчния мехур или просто ги изрежете.

След това извадете останалите вътрешности (и хрилете) и разрежете по дължина ципата, покриваща гръбначната кост. Внимателно измийте рибата с течаща студена вода, за да изчистите кръвта от гръбначната кост. 

По нататък, в зависимост от това за какво ще използвате шарана, оставете цял, нарежете на парчета или извадете филетата.

От останалите след почистването и разрязването на шарана добре измити кости, плавници, глава и опашка може да сварите рибен бульон.

Рибата може да се свари цяла или да се нареже на парчета по около 100 гр. По-големи парчета (около 0.5 кг) поставяйте в студена вода, а малките в кипяща (но винаги рибата, сварена на едри парчета, е по-вкусна и сочна).

Водата през цялото време трябва да кипи, но не силно. За цял шаран с тегло 1-1.5 кг са достатъчни около 50-60 минути, за парчета по 100-150 гр. – 15-20 мин.

Шаранът може (и е доста вкусен) да се пържи. Леко напръскайте с лимонов сок или бяло вино, подправете със сол и черен пипер, оваляйте в брашно и изпържете. Дребните риби пържете цели, а големите, нарязани на парчета, без да сваляте кожата.

Изчистеният, измит и нарязан шаран можете да накиснете предварително (за 15-20 мин) в мляко, подправено със сол и черен пипер и чак след това да оваляте в брашно.

Най-добре е да пържите в чугунен тиган: налейте мазнина, колкото рибата да е покрита наполовина при пърженето. Ако се боите че ще я изгорите – изпържете до златисто, прехвърлете в тавичка и поставете в загрята фурна за 5-7 минути. 

Рецепта за никулденски рибник или пикантен шаран с бира можете да откриете ТУК и ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти