Рибникът - шаран в тесто, се счита за традиционното ястие за Никулден.
Обикновено се приготвя пълнен с лук, домати, орехи и стафиди. Рецептата изисква малко повече време за приготвяне, затова тичайте към магазина още отсега и пригответе престилката и тавата.
Необходими продукти за 6 порции:
 1  голям шаран
 1 ч. ч. орехи
 4 с. л. зехтин
 1 глава лук, нарязана на ситно
 1 връзка магданоз
 2 кисели краставички, нарязани на ситно
 1 ч. л. доматено пюре
 сол и пипер на вкус
За кората:
 500 г брашно
 1 ч. л. сол
 250 мл вода
 100 г топено масло или мас
 1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
 1.Рибата се почиства добре от люспите и от вътрешностите, посолява се отвън и отвътре и се оставя в хладилника.
2.Кората се приготвя, като се омесва средно меко тесто от брашното, солта и вода. Оставя се да почине 20 мин.
3.През това време в загретия зехтин се запържва лукът, прибавят се орехите, киселите краставички и доматеното пюре. Сместа се подправя със сол и пипер на вкус. Прибавя се магданозът.
4.С приготвената плънка се пълни шаранът и се зашива с бял памучен конец. Рибата се подсушава добре.
5.Тестото се разделя на 6 топки. Едната топка се оставя за украса, а останалите се разточват на питки с диаметър 30 см и се намазват с масло. Питките се слагат една върху друга и се разточват на кора с дебелина половин сантиметър.
6.Шаранът се подсушава добре и се увива в кората, отделно тестото се разточва и се изрязват люспи, уста и очи. Кората се намазва с жълтъка и рибникът се пече в намазана с масло тавичка на 180° С - 40-50 мин. Ако кората се зачерви бързо, се покрива с фолио или хартия.
                                
                                    
                                                                    
                            
                            
                            
                        
                                
                                                                    
                                
                                                                    
                                
                                                                    
                                
                                                                    
                                
                                                                    
                                
                                                            
                                
                                                                    
                                
                                                                    
                                
                                    
                                                                    
                                
                                    
                                                                    
    
    
    
    
    
    
            
                                
                            
                                
                            
                                
                            
            
                                
                            
            
                                
                            
                                
                            
                                
                                    
                                                                    
                                
                                    
                                                                    
                                
                                                                    
                                
                                                                    
                                
                                    
                                                                    
                                
                                    
                                                                    
                                
                                    
                                                                    
                                
                                                                    
                                
                                    
                                                                    
                                
                                    
                                                                    
                                
                            
                                
                            
                
                
                
                
                
                    
                    
                    
                    
                                
                                                            
                                
                                                                    
                                
                                                                    
                                
                                    
                                                            
                                
                                    
                                                            