Детето не харесва учителката, как да помогна?

училище
Снимка: iStock

Как да обясниш на детето си,че да се ходи на училище е прекрасно, като сме напълно наясно, че синтактичният разбор и таблицата за умножение трудно могат да се нарекат „вълнуващи“?

Ситуацията се усложнява, когато едното главно действащо лице в училищния процес – ученикът, т.е детето ви, не харесва другото главно действащо лице – учителят.

„Много е строг“, „Не обяснява добре“, „Не се усмихва“, „Не ме харесва“, „Мразя я“ - нормално е да се притеснявате, ако детето ви се прибира с такова мнение от училище.

Ситуацията е много деликатната. От една страна не трябва да подценявате мнението на детето си, но от друга – не трябва засилвате с коментарите си негативното мнение на детето за учителя и училището.

Със сигурност вашето дете е под влияние на силни емоции. Особено ако е първокласник, преходът от детска градина в училище може да му се стори малко рязък и то, логично, да посреща с подозрение новата среда и порядки.

От друга страна, да не харесваш учител е напълно в реда на нещата – хората или се харесват, или не. Със съветите по-долу ще се опитаме да ви помогнем да овладеете ситуацията така, че детето ви да не развие трайна неприязън към ходенето на училище.

училище
Снимка: iStock

Задавайте въпроси

Питайте детето си защо мисли така. Дали защото го сравнява със стария си учител? Какво точно не харесва? Че е строг, че говори силно, че не обяснява ясно?

Помогнете на детето да облече в разумни доводи негативните си чувства.

училище
Снимка: iStock

Обсъдете темата подробно

След като разберете точната причина за негативното мнение, разширете дискусията. Припомнете на детето си, че миналата година също не е харесвало новия си тогава учител, но в течение на учебната година нещата са се променили.

За установяването на една връзка е нужно време, а децата искат всичко да се случва веднага. Обяснете, че това не е толкова лесно.

Интересувайте се как да са протекли часовете при този учител в продължение на няколко дни.

Възможно е да става дума за „слаб“ момент и от страна на учителя, а на следващия ден вече всичко да е както трябва.

училище
Снимка: iStock

Среща

Ако детето ви продължава да не се чувства добре и след месец, е хубаво да се свържете с учителя. Дали чрез лична среща, разговор по телефона или по мейл – зависи от предпочитанията на учителя и вашето свободно време.

Обяснете спокойно какви са притесненията на детето и се опитайте заедно с учителя да намерите решение на проблема.

Не влизайте в конфликт, твърдо решени да защитите на всяка цена детето си. Изяснете всичко и не забравяйте, че родители и учители са с една обща цел – детето да знае и да може.

Ако е необходимо, направете едновременна среща и с учителя, и с детето.

училище
Снимка: iStock

Адаптация

Помогнете на детето си да изгради увереност и умения да се приспособява към новите ситуации, да намира положителното в хора, които не харесва, за да съумее да работи в екип с тях.

Това са неща, с които всички ние се сблъскваме и като възрастни, така че една такава „спорна“ ситуация в училище ще даде на детето ви ценен опит, който то ще може да приложи и по-късно.

Тема на месеца в Edna.bg

 

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти