За пръв път жена спечели един от най-тежките маратони в света

В предаването ,,На кафе” по NOVA панелистите разказаха любопитната история на първата жена, спечелила един от най-тежките маратони в света. 

Джазмин Парис, която на 40 години, след трети опит успява да спечели маратона. Цялото трасе е 160 километра и трябва да бъде преминато за не повече от 60 часа. Тя успява да завърши малко над минута преди крайния срок. Пет обиколки са, които трябва да се направят една след друга. 

Освен това по пътя е необходимо да се съберат някакви артефакти, за да се докаже, че човекът е минал оттам, като на всичкото отгоре, въобще за да се включи в това състезание, има право да разгледа трасето, но не и да използва някаква навигация. 

Състезанието се оказва вдъхновено от бягство от затвора. Гари Кантрел научава за бягството от затвора на Джеймс Ърл Рей - човекът, който уби д-р Мартин Лутър Кинг младши. Въпросът е, че той успява да избяга 55 километра без да спре, в гора, докато го следят хеликоптери отгоре. 

Джазмин Парис е единствената жена, която го е спечелила и заслугата е всъщност още по-голяма, защото не само, че не са го печелили жени, а и въобще не са го печелили много хора. Общо 17 човека са успявали да спечелят състезанието, откакто е създадено. 

До 2018 55% от състезанията завършват без изобщо никой да финишира. Голяма е тайната как се влиза в това състезание, но се знае, че трябва да заплатиш такса от 1,60 долара и да напишеш есе на тема: ,,Защо искам да участвам?”. 

Вижте пълния разказ на историята от предаването ,,На кафе” във видеото по-горе. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти