Внимание! Очакват ни опасни жеги до края на месеца, как да се предпазим

топло жега
Снимка: iStock

Дълго време се молихме за слънце и лято и ето, че то вече е тук ... и се е развихрило с пълна сила. Цялата предстояща седмица ще бъде преобладаващо слънчева, особено във втората си половина, а това изисква и повишено внимание от наша страна.

В първия ден от седмицата дневните температури варираха в интервала 30-35 градуса. Тенденцията е с всеки следващ ден от седмицата те да се покачват градус-два. Така от сряда нататък термометрите в традиционно горещите точки на страната – сърцето на Дунавската равнина, Пловдивско-Пазарджишкото поле, Югоизтока и долината на Струма, ще ударят стойности над 40 градуса, пишат от sinoptik.bg.

За сряда, 12 юли, Националният институт по метеорология и хидрология е издал предупреждение от първа степен - жълт код, за високи температури в цялата страна. Очакваните максимални температури днес са между 34 и 39 градуса. 

Най-горещите дни през тази седмица ще са четвъртък и петък, когато температурите в цяла България ще са по-високи от климатичните норми.

В събота и неделя, със слабо захлаждане, ще има временни увеличения на облачността, но вероятността за валежи е много малка.

В жегата все пак на изолирани места в часовете следобед и вечерта ще се образува гръмотевична облачност, но валежите ще са строго локални. Вероятност това да се случи има в петък в Североизтока и в събота по планините, най-вече в Стара планина.

Ден след ден влагата в повърхностния почвен слой и растенията ще намалява, а опасността от възникване на полски и горски пожари ще става по-голяма.

топло жега
Снимка: iStock

Седмицата до 23 юли също ще е гореща с много слънце и опасни жеги. Отново ще има условия за температури във високия летен диапазон над 40 градуса. Ако текущите прогнози се запазят, повишена вероятност за изолирани следобедни гръмотевични бури има на малко места около Илинден (20 юли).

По Черноморското крайбрежие времето ще следва ритъма на горещото лято с палещо слънце и минимална облачност. Дневни температури под 30 градуса почти няма да има, а в най-горещите дни термометрите ще показват до 37-38 градуса.

Повишена вероятност за краткотрайни изолирани следобедни гръмотевични валежи има в дните около средата на месеца (14-15 юли) по северната част на крайбрежието. Седмица напред вълнението на морето има изгледи да е по-силно в понеделник и вторник привечер, и в следобедните часове на четвъртък и петък.

В следващата галерия ще намерите най-важните съвети за предпазване от опасните летни жеги:

Как да се предпазим по време на летните жеги

А тук ще научите какво трябва да хапвате по време на жегите:

Как и с какво да се храним по време на жегите

edna
Снимка: Edna.bg

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти