За да се разхладим: как и с какво да се храним по време на жегите

жена лято храна плодове зеленчуци
Снимка: Istock

Горещините установяват свои собствени правила на живот. И за да не страдате, когато е горещо, трябва да знаете тези правила. В жегата диетолозите препоръчват промяна в менюто.

Консумирайте по-малко сладкиши и червено месо, наблягайте на водата и на зеленчуците и ще се адаптирате много по-лесно към летните горещини, които причиняват сериозен дискомфорт.

Първо правило е да не претоварвате стомаха си. Жегата провокира да протегнете ръка към хладилника, защото той е пълен с вкусни ледени неща.

Точно това не трябва да правите. Голямото количество храна изисква голямо количество енергия за усвояването от организма. Вместо да използва енергията за жизнено важни процеси, организмът я изхабява за храносмилане.

Около петнадесет на сто от храната по време на жегите трябва да се състои от 14 процента белтъчини – те се съдържат в пилешкото, рибата, млечните продукти. Освен това трябва да има мазнини – около 12 процента.

Останалото са въглехидрати, но се опитайте да замените бързоусвоимите въглехидрати като сладкиши и тесто с трудноусвоимите – зърнени култури, плодове и зеленчуци, които създават дълго усещане за ситост.

В жегата се нарушава киселинно-основния баланс на организма в полза на „киселата” страна. Затова на организма са необходими млечни продукти и растителна храна, за да неутрализира вредната киселинност.

В жегите пийте много вода – два пъти повече, отколкото през студеното време.

Ето какво е добре да хапвате по време на жегите, за да се разхладите:

Как и с какво да се храним по време на жегите

Повечето летни ястия са вкусни и полезни, само че трябва да се отнасяме внимателно към някои компоненти в състава им, затова трябва да сте внимателни:

- Ястия с домати - ще обърнем специално внимание на популярното гаспачо, което готвачите наричат още "течна салата". Доматите в това ястие повишават киселинността на стомашния сок, а чесънът дразни стомашната лигавица. Затова такъв вариант не е много полезен, дори е вреден за много хора. Ето защо е най-добре да се храним с домата в така познатите ни българския ястия като салати като класическа шопска салата например. Тя си е типично българско лятно ястие.

- Плодовият сладолед може да ви вгорчи живота. По принцип плодовете ни зареждат с витамини, минерали и други полезни вещества. Но костилките в плодовете като вишни, череши, праскови, кайсии съдържат амигдалин и емулсин. В присъствието на вода или слюнка тези вещества се превръщат в сенилна киселина. Същата тази сенилна киселина спада към групата на цианидите - едни от най-отровните съединения.

сладолед
Снимка: Thinkstock

- Тараторът е популярна разхладителна лятна супа не само у нас, но и в Турция, Гърция, Ливан. Тараторът се приготвя от кисело мляко, йогурт, айран. Но нека не забравяме колко бързо се развалят някои от тях, така че внимавайте и с тази млечна супа.

- Много опасно е суровото или полусурово месо. Неизвестна досега и много опасна чревна инфекция предизвиква остра бъбречна недостатъчност и дори смърт. Болестта се развива необичайно, почти веднага предизвиква остра бъбречна недостатъчност. Медиците смятат, че опасността в случая се крие в суровото месо и зеленчуците. Ето защо при приготвяне на меню в горещините, трябва да помислим и за това.

- Барбекюто може да бъде много опасно. Ако печете месото над тлеещи въглени, стичащата се мазнина капе върху тях и се изпарява във вид на газ, който съдържа бензопирен. Той е канцероген. Вредни за здравето са шишчетата и месото, приготвени на дърва. Много апетитни наистина, но така попиват различни вещества от дървата.

Как да спим спокойно в жегите?

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти