Тя оцеля, но семейството ѝ загина: кое е 18-месечното момиченце, което спасиха след земетресението

Вечер е, навън е тъмно, цялото семейство е събрано в топлия си и уютен дом. Вечеря, малко смях, малко караници, тичане след децата, звук от трополене на детски краченца по пода. След това целуваш всяко едно от тях за лека нощ... и това е за последно.

Опостушителното земетресение в Турция се нарича така не само заради разрушените сгради и съсипаната инфраструктура. То опостуши хиляди човешки съдби. 

Само един пример е историята на малката 18-месечна Рагад от Сирия, която бе спасена като по чудо след земетресението. Кадрите от изваждането ѝ изпод руините на дома ѝ обиколиха света за секунди. Всички отдъхнаха с облекчение, че е спасен един невинен живот, но суровата истина е, че това момиченце току-що е останало самичко в този нечестен свят.

Рагад
Снимка: Photo: Mahmoud Hassano/Reuters

Бременната майка на Рагад загива при земетресението. Загиват и братчето и сестричето ѝ - деца на 5 и 4 години. Баща ѝ е в болница с изключително тежки травми. 

Рагад беше извадена от руините на семейната къща в град Азаз, Сирия при уникална и много сложна спасителна акция. На детето му няма нищо, освен огромен шок и охлузвания по тялото. В момента за момиченцето се грижи чичо ѝ, който разказва за тъжната съдба на останалата част от семейството ѝ. Той едва сдържаше сълзите си, докато прегръща невръстното момиченце.

Завита с одеалце и хапваща парче хляб на пода, така беше заснета малката Рагад, след като беше спасена, а кадрите трогнаха света. 

Семейството на Рагад Исмаил е родом от град Морек, но е изселено по време на 11-годишната война в Сирия в град Азаз, в близост до турската граница.

Броят на жертвите след опустошителното земетресение в Турция достигна 3381 души, а още 1400 са загубили живота си в съседна Сирия. Това е равносметката от трагедията денонощие след серията от трусове. Местни медии съобщават за над 20 400 ранени. Разрушени са повече от 11 000 сгради.

​​​​

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти