Намислете си желание: тази събота ще има метеорен дъжд

небе падащи звезди звезда
Снимка: iStock

Тази събота любителите на астрономията могат да се насладят на метеорен дъжд. Става дума за метеорния поток Дракониди, чийто пик е на 8-ми октомври, съобщава CNET, цитирани от vesti.bg.

Драконидите не са известни колкото Персеидите например, тъй като са един от най-непредвидимите по отношение на активност. Понякога могат да се видят едва около 4-5 метеора на час, но през 2018 г. например тогава имаше до 600 обекта на час.

Предимството на Драконидите е по-удобното време. Повечето метеорни дъждове са най-активни преди изгрев, но Драконидите са точно обратното - те са най-активни в първите часове на нощта.

Астрономите не очакват голяма активност от потока тази година. Зависи през коя част на останките на кометата 21P/Giacobini-Zinner ще мине Земята. Ако е през зона с повече отломки, ще има и повече метеори, но за астрономите е трудно да определят това предварително. Метеорите ще могат да са видими в целия небосклон, но ще изглежда, че идват предимно от района на съзвездието Дракон.

Драконидите са своеобразна "загрявка" за по-големия метеорен дъжд - Ориониди, който ще е през втората половина на този месец.

Как да сбъднете желанията си, когато видите падаща звезда

Виж още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти