Да обичаме живота тук и сега: Тайните съставки на шведската рецепта за щастие

щастие
Снимка: iStock

Вълшебна и универсална рецепта за щастлив живот, за съжаление, няма.

Шведите обаче имат своя ключ към тайната на емоционалната удовлетвореност и го наричат „лагом“. Основното е идеята да имаш само това, от което се нуждаеш, и нищо повече.

Самата дума „лагом“ може да се преведе грубо като „нито твърде малко, нито твърде много“ или „просто достатъчно“, въпреки че пълният смисъл на понятието надхвърля буквалния превод. От стария скандинавски език думата "lagom" означава "поставяне на граници".

Като цяло лагом представлява принципа на балансиран живот с умерено темпо и спокоен дух – нещо, което често ни липсва в забързаното, изнервено и натоварено ежедневие.

щастие
Снимка: iStock

Лагом се основава на концепцията за минимализма, която не е чужда на шведите, както и на идеята за намиране на радост във вашите притежания.

Изкуството на „балансирания живот“ означава да оцените нещата в живота си и да решите от какво наистина имате нужда.

Понякога това значи да се откажете от някои неща, които неусетно ви вредят, като същевременно обърнете повече внимание на всичко, което ни зарежда позитивно.

Най-дълбоката полза от практикуването на лагом е балансът, който ще постигнете във всички аспекти на живота си. Целта е никой от тях да не пострада и да се насладите максимално както на моментите в работата, така и на миговете със семейството например.

щастие
Снимка: iStock

Тази концепция е особено полезна по време на изпитания или ако сте подложени на стрес, тъй като рутината може да помогне на човек да контролира живота си. Не на последно място лагом работи и за вашето благополучие - умствено, емоционално и физическо.

Ето ги и съветите, с които да започнете да живеете по-щастливо чрез философията лагом:

8 принципа на шведската философия за щастлив живот

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти