Хюга, люка или защо скандинавците се справят толкова добре със самоизолацията и коронавируса

уют жена
Снимка: Istock

Най-щастливите нации в света могат да ни предадат един или два урока по справяне с изолацията и коронавируса. Все пак именно скандинавците са измисли термини като "хюга" и "люка" и от тях можем да научим много за това как да се радваме на малките неща и да си създаваме щастливи спомени в рамките на дома. А в Копенхаген се намира и Института за изследване на щастието, което също е показателно за това колко сериозно приемат щастието и уюта си тези хора.

Финландците са измислили и един друг термин - "Pantsdrunk", който е английският вариант на финското "kalsarikanni". Терминът буквално означава да пиете сами вкъщи по бельо. Няма как да не им го признаем на финландците - измислили са го чудесно! Но сега няма да говорим за него, ако ви е интересно, можете да прочете повече тук финландската тайна на щастието и пиенето по бельо в леглото.

Докато хората по света се борят с последиците от самоизолацията и карантината и споделят, че това е тежко преживяване, 21-годишната шведка Кася не се притеснява от времето, което прекарва сама.

"Ние сме експерти в това да си стоим вкъщи и не сме толкова социални като хората в другите държави, така че този период е доста по-лесен за нас", споделя тя. "Подреждам си гардероба, работя и чета доста."

уют жена
Снимка: Istock

В повече от половината шведски домакинства живее само по един човек. Това е така, защото средната възраст, на която децата се изнасят от родния дом е 18-19 години, докато за останалата част от Европа тя е 26 години.

Някои експерти смятат, че този начин на живот може да спомогне за по-слабото разпространение на коронавируса. В настоящите горещи точки - Италия и Испания, е много по-обичайно в един дом на живеят заедно по няколко поколения.

"Нормално е разпространението да става по-бързо и по-мащабно, когато в едно домакинство живеят повече хора", казва Бьорн Олсен, професор по инфекциозни болести към университета Упсала. "Тук имаме много хора, които живеят сами, а това би могло да ограничи значително заразата."

В скандинавските страни така или иначе имат по-различен социален живот. За тях е нормално и от преди пандемията да не седят близо един до друг на публични места и в градския транспорт, както и да не се заговарят със случайно срещнати познати на улицата или в кафенето. За тях това е обичайният ритъм на живот.

уют жена
Снимка: Istock

Скандинавците са свикнали "да си остават вкъщи при най-леката проява на главоболие". Това е така, защото всеки работодател насърчава служителите си да почиват, когато не се чувстват добре, за да могат да оздравеят по-бързо, а и за да не заразяват останалите си колеги. Те получават и доста солидно обезщетение при болничен за разлика от останалите държави в Европа. А в България сме свикнали да се правим на герои и да изкарваме повече болести на крак в офиса.

В настоящата ситуация това означава, че скандинавците с каквито и да било симптоми на новия щам на коронавируса са се затворили у дома и не допускат дори и най-близките си до тях. 

Оказва се още, че повече от две трети от скандинавците нямат никакъв проблем да работят от вкъщи, а освен това разполагат с лесен достъп до редица онлайн услуги, тъй като повечето от услугите в тези страни са дигитализирани. Страстта към дигитализацията и към пренасянето на работата изцяло онлайн вече показват колко са ефикасни в разгара на пандемията от COVID-19.

уют жена
Снимка: Istock

Като заклети домошари, скандинавците нямат никакъв проблем да поддържат връзка с роднините и приятелите си чрез мобилни приложения. Както вече стана ясно, в скандинавските страни е изключение пълнолетни деца да живеят с родителите си, така че младежите са свикнали да "виждат" роднините си през Zoom и FaceTime.

Има и още една причина младите хора в Скандинавия да често да водят социален живот повече онлайн, отколкото навън, и това са цените в скандинавските барове и ресторанти. Алкохолът по заведенията във Финландия например е със 72 на сто по-скъп от средното ниво в Европа, а в Швеция цените на питиетата са с 50 процента по-високи.  Излизането вечер "за по питие" не е толкова често събитие, колкото е в страни като Франция, Италия или Испания.

Дори Швеция, известна с по-либералния си подход към пандемията от COVID-19, започва полека-лека да затяга мерките. Ресторантите и кафенетата там са отворени, но все повече се налага препоръката те да преминат само на доставки по домовете. Държавата моли всеки, който може да работи от дома си, да го направи. Очевидно в Скандинавия доверието в правителствата и институциите е огромно. Така например в Стокхолм градският транспорт отчита 50 процента спад в пътникопотока, при това без правителството да е налагало строги рестрикции.

Предстои да станем свидетели на това дали по-затвореният начин на живот и по-голямата дисциплина, практикувана и преди пандемията, ще помогнат на хората в Северна Европа да преодолеят по-бързо и лесно надвисналата заплаха за тяхното здраве. 

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти