Онази другата пандемия, за която не обичаме да говорим

корона пандемия
Снимка: iStock

Споделяме с вас текста за Glamour на Селесте Хедли, журналист, радиоводещ и автор на бестселъри. Материалът е публикуван със съкращения.

Съвременното ни общество е в по-добра позиция да се справи с една пандемия и в същото време по-неподготвено от всякога. Не става въпрос за медицинските процедури, тестовете и хоспитализацията, които безспорно са от съществена важност. Тук говорим за човешките заимоотношения.

През 2020-та сме по-самотни и изолирани от всеки друг момент от човешката история. До известна степен е много по-лесно да останем под карантина. Имаме технологичната възможност да работим от вкъщи, без това да повлияе на кариерата ни. Можем да поръчваме по интернет всичко, от което се нуждаем, и дори да се консултираме с личния ни лекар чрез социалните мрежи.

корона пандемия
Снимка: iStock

Изолацията ни прави по-уязвими. 

Когато светът е изправен пред криза, хората имат нужда един от друг, за да оцелеят. Основният принцип на нашето оцеляване е отборният дух. Може и да сме по-бавни от другите видове, да нямаме защитна окраска, но знаeм как да комуникираме помежду си по-добре от всички останали живи същества на тази планета. Когато сме изправени пред трудности, ги преодоляваме заедно. 

Обществото ни става все по-ангажирано, по-асоциално и по-самотно. Според редица проучвания социалната изолация нараства двойно от 90-те години насам и може да бъде смъртоносна. Чувството за самота увеличава риска от ранна смърт с 25-30%. 

корона пандемия
Снимка: iStock

От гледна точка на комуникацията днес сме по-свързани от всякога. Ако не можем да открием някого по имейл, можем да му изпратим съобщение. Ако наистина е спешно, можем да го потърсим по телефона. Разбира се, социалните мрежи също са опция. Но ако един "лайк" удовлетворява потребността ни за социализация, всички бихме усетили силно чувство за принадлежност към голям колектив. Е, нещата не се случват точно по този начин. 

Част от проблема е, че ние избягваме да изрязаваме основните ни човешки преживявания, защото са "неефективни" - скука, дълги телефонни разговори, членство в клуб, хобита. Гледаме с умиление на анахронизмите от миналото, когато хората имаха повече време да практикуват любимите си занимания. Но не е ли по-логично нашите предци да са разполагали с по-малко време от нас? Все пак имаме микрофълнови печки, миялни, аларми за събуждане и интернет!

Ако пресметнем колко време ни спестяват съвременните технологии, не трябва ли да разполагаме с достатъчно време, за да правим всичко, което обичаме?

корона пандемия
Снимка: iStock

Дълбокото, истинско общуване е възможно дори по време на криза.

Мозъците и телата ни черпят редица позитиви от пълноценното общуване. Изследванията показват, че активният социален живот значително намалява риска от инфаркт. Хората, които се чувстват добре в обкръжението си, живеят по-дълго, изпитват по-малко стрес и са по-склонни да твърдят, че животът им е пълноценен. 

корона пандемия
Снимка: iStock

Самотата е предупреждение на мозъка ни. Това е нашият биологичен светлинен индикатор за нарушен баланс. Усамотението не е нещо непременно лошо, в някои случаи е дори необходимо. Но социалната изолация, в която сме поставени днес, е изтощителна и опасна. Пълноценното общуване е горивото, което поддържа когнитивния ни емоционален двигател.

Не игнорирайте червената предупредителна лампичка, нуждаем се един от друг. Следващия път, когато тя светне, затворете лаптопа си и се обадете на ваш близък. Разбира се, сега не е времето за забавления на открито и пряк физически контакт, но можем да си помечтаем за всички онези прекрасни неща, които искаме да преживеем. Започнете конферентен разговор с колегите ви, поканете роднините си на видео чат, изпратете снимка на любимия си човек. 

Покажете се на света - буквално и метафорично. 

Засега това ще бъде напълно достатъчно.  

 

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти