Домът не е безопасно място, когато си жертва на домашно насилие

домашно насилие
Снимка: iStock

Предприетите в цял свят ограничителни мерки във връзка с борбата срещу коронавируса повишават опасността от домашно насилие. Това заяви специалният докладчик по въпросите на насилието срещу жени Дубравка Симонович, съобщава РИА Новости. Добави:

Много е вероятно домашното насилие да се разрасне. За много жени и деца домът може да бъде място, в което владее страхът и където с тях се отнасят жестоко. Тази ситуация се задълбочава по време на изолация и пълната карантина, въведена заради COVID-19.

домашно насилие
Снимка: iStock

Самоизолацията ни осигурява по-надеждна защита срещу разпространението на вируса, но може да задълбочи токсичната среда на територията на дома ни. Опциите за бягство и дистанциране са ограничени. Но това в никакъв случй не означава, че няма начин да се сигнализира за проблема.

Запомнете: домът ви не е безопасно място, ако сте жертва на домашно насилие. Грижата за психическото здраве е не по-малко важна.

Потърсете помощ.

домашно насилие
Снимка: iStock

От 30 март приемната за жертви на домашно насилие в "Пирогов" предоставя консултации дистанционно на "психологична дистанционна линия за обслужване при кризи: 0700 40 150.

В тези трудни времена на социална изолация, тревога, страх и несигурност хората се сблъскват в по-голяма степен с тези негативни емоционални състояния и трудно откриват пътя за справяне с тях. В резултат избират дисфункционални поведенчески модели, които рефлектират върху най-близките в дома. Нарастват напрежението и насилието в домовете. Статистиката показва завишаване на броя на жертвите на домашно насилие, подчертават от "Пирогов".

На телефонната линия жертвите на насилие могат да получат помощ за съставяне на план за тяхната безопасност, за защита на техните права, както и съдействие от органите на реда. Тя е е дистанционна форма на помощ, предоставяна от „Приемна за жертви на домашно насилие“ в рамките на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. 

 

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти