От днес започват Коледните пости - прочистване на тялото, пречистване на душата

На 15 ноември започва най-големият пост за тази година, а и последният. 

Коледните пости продължават до 24 декември (Бъдни вечер) включително. 

По време на постите може да се употребява олио и вино без сряда и петък. Не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал.

На Никулден - 6 декември, се разрешава риба. Изключение от Коледните пости църквата прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти. Според някои духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост.

Човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните си грехове и да търси опрощение. Венчавките са забранени от днес /началото на коледните пости/ до Въведение Богородично /21 ноември/ и от Игнажден /20 декември/ до Богоявление, Йордановден /6 януари/.

Светият Синод разрешава при изключителни случаи енорийските свещеници да извършват венчавки от 26 декември до 4 януари, без да искат предварително разрешение от своя митрополит.

В следващите 52 дни до Богоявление ще се правят само граждански бракове. Протестантските църкви изцяло отричат поста. Католическата църква изисква по време на коледните пости да не се яде месо - само в петъчните дни.

Как да се храним здравословно по време на пости

Като мине Голямата Задушница и Архангеловден, идват и „Коледните заговезни”, денят преди да се започне постенето, когато за последно се яде блажно.

За Коледните заговезни се коли голяма кокошка, която се готви с кисело зеле. Приготвят се и пълнени чушки с боб и мазнина. Точи се и вита баница с тиква - „тиквеник” с много орехи. След вечерята стопанката измива и скрива дървената лъжица, с която е сипвала блажно, и няма да я пипа 40 дни — чак до Коледа, когато става „отговяването” - това е традицията.

Дори да не сме религиозни, постите могат да ни помогнат да организираме нашата диета и здравословно хранене

Има три вида вегетарианство: първият и най-малоброен е вегетарианството по здравословни причини. Рядко се среща, но все пак го има - налага се поради алергичната реакция срещу наситените аминокиселини, които се съдържат в месата.

Вторият вид вегетарианци са “временните”, тези, които не ядат месо заради различни диети. Най-голямата група е на вегетарианците по религиозни причини. Ако сте решили да направите временна диетична програма за пречистване на организма си, започнете, след като се запознаете с принципите на диетата.

Всеки ден между основните хранения консумирайте някакъв плод, за препоръчване е да е един и същ за деня. Яжте сурови зеленчуци без ограничения през целия ден като основно ястие. Като подправка използвайте кисело мляко или малко ябълков оцет. Веднъж на ден можете да използвате и готов соев сос. В периода на диетата поне два дни си приготвяйте зеленчуци на пара. Те ще бъдат вашето основно ястие. Включете в менюто си зеленчукови супи.

Как да се храним здравословно по време на пости

Прочетете някои от най-добрите ни идеи за постни ястия:

🍽 Зелен фасул на фурна

🍽 Царевичен хляб

🍽 Постни лозови сарми с гъби

🍽 Фалафели

🍽 Лапад с ориз

🍽 Постен гювеч

🍽 Любима разядка

🍽 Кюфтенца от тиквички и картофи

🍽 Постни лозови сарми с гъби

🍽 Постен тофи ябълков сладкиш

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти