Лесен психологически трик, с който ще получавате това, което искате

разговор
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Всеки от нас иска другите да правят това, което ние им кажем. Дори за малки неща, например да се съгласят с менюто за вечеря, а не да започнат да спорят или да измислят ястия, които се готвят трудно.

Или пък на работа – иска ви се всички да кимат в знак на съгласие с вашите идеи и да правят това, което сте ги помолили, без да ги подсещате прекалено много пъти.

разговор
Снимка: Thinkstock

Има един психологически трик, с който можете да увеличите драстично случаите, в които ще се случва това, което искате.

Нарича се „фалшив избор“ и обикновено се прилага от родители на деца. Не задавате въпроси, на които може да се отговори с не, а зключвате в самия въпрос това, което искате да се случи. Ето за какво става дума.

Ако искате да сготвите за вечеря мусака и ви се иска всички да са съгласни с това. Затова питате: „Мусаката за вечеря със или без заливка искате да я направя?“, а не „Искате ли мусака?“.

На втория въпрос е много лесно да се отговори с „Не, не искаме мусака“ и тогава целият ви план за вечерята трябва да се смени.

Въпросът за заливката дава точно фалшив избор. Не им давате възможност да избират вечерята, а да избират елемент от това, което вие вече сте намислили – ясно е, че ще е мусака, нека те си изберат дали да е със или без заливка.

Този съвет може да се приложи във всички сфери на живота.

„Кога ще ми предадеш отчета – в края на тази седмица или в началото на другата?“, вместо „Ще ми предадеш ли отчета навреме?“

„Кога си избираш да чистиш снега пред блока – в петък или в неделя?“, вместо „Ще ми помогнеш ли да с чистенето на снега?“

Този тип въпроси работи и когато някой е изправен пред прекалено голям избор и вие чакате да човека да се реши – дрехи, нещо за подарък, задачи, ядене и т.н.

разговор
Снимка: Thinkstock

Вместо широкия въпрос „Какво ще си облечеш?“, се пита „Зелената или червената блуза искаш?“.

Така на човек му е по-лесно да вземе решение, а ако въпросът е правилно зададен, решението ще бъде такова, каквото искате вие.

5 психологически трика, с които да контролирате другите

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти