Лудостта на Ида Ууд: защо американската милионерка се затвори в хотелска стая до края на живота си

Американката от ирландски произход, Ида Ууд, направи почти невъзможното - само за няколко години обикновено момиче от бедно семейство спечели милиони долари и слава на интелигентен и благоразумен предприемач, но ценното й състояние не й донесе щастие. Разказваме ви през какъв път трябваше да премине Ида в името на богатството и как парите съсипаха живота й. 

Името на американската милионерка Ида Ууд се свързва преди всичко с тъжната история на нейното психическо заболяване. Жена, която толкова страстно мечтае за богатство, става заложник на собствените си желания и губи ума си, след като придобива големите милиони. Тя прекарва повече от тридесет години в хотелска стая в Ню Йорк, избягвайки всякакъв контакт с хора. Това обаче не е единствената странност, свързана с нейната личност. Разказваме истинската история на Ида Ууд, която се превърна в мрачна легенда в Америка. 

 

Ида Мейфийлд (моминското име на жената) е родена през 1838 г. в семейство на бедни ирландски имигранти. Малко се знае за нейното детство - тя израства като интелигентно и красиво момиче, обича да пътува, мечтае за живот в голям град и от ранна възраст е уверена, че ще постигне невиждани висоти. 

И така се случва - на деветнадесет години момичето напуска родния си град и тръгва да завладее Ню Йорк. Пристигайки там, Ида започва активно да се присъединява към кръговете на висшето общество. Предприемчивото момиче съставя легенда за миналото си, казвайки, че е дъщеря на Хенри Мейфийлд - милионер, натрупал своето състояние от производството на захар. 

„Наследницата“ на захарните плантации бързо успява да си спечели репутацията на една от най-красивите и обещаващи булки в Ню Йорк - много ухажват очарователното момиче, но никой от потенциалните ухажори не отговаря на високите ѝ изисквания. Един ден обаче тя научава за съществуването на предприемач, собственик на корабна компания и New York Daily News. Мъжът, който по това време вече е женен, привлича вниманието ѝ,. През май 1857 г. той получава романтично писмо от нея, което променя съдбите им. 

7 жени от историята, които се изправят срещу нормите

„Скъпи г-н Ууд! Наскоро пристигнах в Ню Йорк, но знам, че търсите нови запознанства. Знам, че имате връзка и може да не съм толкова красива, но съм млада, привлекателна и не съм сприхава, а освен това съм много умна. Предлагам ви близки отношения, стига да се интересувате от тях. Пишете ми, ако сте заинтригувани от писмото ми и ще организираме среща“, пише Ида. 

Такава смелост изненадва предприемача, но той все пак кани момичето да се срещнат и е очарован от нея. Те започват да се срещат тайно и извънбрачната им връзка продължава около десет години. През това време момичето ражда дъщеря, която кръщава Ема. Интересното е, че никой никога не я вижда бременна и освен това никой няма информация за мястото на раждането на Ема. Подобна тайна довежда до факта, че в обществото започват да циркулират различни слухове относно дъщерята на Ида. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ggredfox (@ggredfox)

Самата тя не се интересува от празни приказки. Нейната основна цел е брак и много скоро амбициозните й планове се превръщат в реалност. След смъртта на съпругата на Бенджамин, Ида става законна съпруга на бизнесмена - сватбата им се състои в един от най-луксозните хотели в Ню Йорк, а сред гостите са изключително високопоставени хора. 

След сватбата двойката се мести в апартамента на Бенджамин в престижна част на града - след десет години, които Ида прекарва като любовница, тя най-накрая има всичко, за което е мечтаела. Тя се среща с високопоставени членове на обществото, включително принца на Уелс и Ейбрахам Линкълн. Освен това тя е чест гост на светски партита, приеми, присъства на важни политически събития и срещи на високо ниво.  

Желаното богатство и статус обаче не ѝ носят радост. Съпругът й е известен със страстта си към хазарта и лесно може да загуби колосална сума за една нощ. Г-жа Ууд, която ужасно се страхува да не загуби скъпите си милиони, намира необичаен начин да пести пари - всеки път, когато Бенджамин губи в казиното, той плаща на жена си глоба в размер на загубата, а когато печели, е длъжен да й дава половината. 

Любовните триигълници, които променят хода на историята

Тази схема за „печелене на пари“ позволява на Ида да натрупа огромно състояние. Той плаща на жена си не само с пари, но и със скъпи бижута, недвижими имоти и ценни книжа. При смъртта си през 1900 г. бизнесменът няма почти нищо и всичките му пари и имущество са в ръцете на Ида. 

Отначало вдовицата се радва на богатството, което е паднало в ръцете ѝ. Ууд управлява вестника на покойния си съпруг, посещава социални събития в Ню Йорк, пътува много и щедро дарява за благотворителност. Скоро обаче финансовото състояние на Ида започва да я подлудява - на жената й се струва, че парите се харчат твърде бързо и тя ужасно се страхува да не загуби всичко, което има. 

Водена от фобията си, Ууд продава вестника, който притежава, а с него и цялото недвижимо имущество, с което разполага. След това Ида, сестра й Мери и дъщеря Ема се местят в една от скромните стаи в хотел Herald Square. Жените местят всичките си вещи до хотела, както и пари в брой, които поставят в малки сандъци и куфари. По-късно Ида казва, че не вярва на банките и затова предпочита да запази богатството си за себе си. 

От страх да не загуби натрупаните средства, а също и от престъпници, които биха могли да посегнат на нейните милиони, Ида се заключва в наета стая, преустановявайки всякакъв контакт с външния свят. Жената забранява на камериерките да влизат в апартамента й и тя иска да ѝ оставят храна на вратата. Тя живее така няколко десетилетия, докато през 1931 г. сестра й Мери се разболява тежко. Ида трябва да напусне стаята си за първи път от тридесет години и да повика помощ. 

Лекарите и служителите на хотела, които пристигат в апартамента на милионерката, са шокирани от видяното - навсякъде има мръсотия, по пода са разхвърляни остатъци от храна и боклуци, а самите жени приличат на психично болни или скитници. В ъглите на стаята има заключени куфари, пълни с милиони долари - дори в момента, когато Ида помага на санитарите да изнесат тялото на мъртвата й сестра от стаята, тя тревожно се оглежда, страхувайки се, че някой от присъстващите ще се опита да открадне богатството й. 

След това из града започват да се разпространяват слухове за луда милионерка, а някои адвокати дори се опитват да накарат Ида да бъде приета в една от психиатричните клиники. Ууд обаче успява да защити правото си да живее в хотела и продължава да съществува като отшелник. Тя почива през 1932 г. - по това време е на деветдесет и три години.  

Как изглежда идеалната жена през вековете

Лекарите, които изследват тялото й, са поразени от килограмите на жената - с височина около 170 сантиметра, Ида тежи не повече от тридесет килограма. Според показанията на камериерките, които ѝ носели храна, тя се хранела с бъркани яйца, прясно мляко, а понякога и сурова риба. 

След смъртта на Ида Ууд други подробности от живота й излизат наяве - документи, открити в стаята, разкриват тайните на истинския й произход и също така доказват, че дъщеря й Ема, която умира малко преди самата Ида всъщност е нейната по-малка сестра.  

Скоро тази история се превръща в градска легенда, която жителите на Ню Йорк разказват един на друг, добавяйки все повече и повече подробности за живота на Ида, а парите на милионерката са разпределени между нейните далечни роднини. Според една от съществуващите версии част от богатството на жената е погребано с нея - дори след смъртта тя успява да запази това, което е натрупала. 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти