Трагичната любовна история, която промени съдбата на Мерил Стрийп

Днес голямата холивудска актриса Мерил Стрийп навършва 75 години! По този повод ви припомняме любовната история от нейния живот.

"Вълнуваща" е твърде слаба дума, която да опише малко познатата история на Мерил Стрийп и една нейна трагична любов. Актрисата винаги е изглеждала като много силна и горда жена и със сигурност носи в себе си заряд, който малцина притежават, а една житейска трагедия белязва живота ѝ завинаги и определя начина, по който тя ще се възползва от качествата си и таланта, който има.

Тя е омъжена за съпруга си, скулпторът Дон Гъмър, от 1978 година, но обстоятелствата, които са ги събрали, и любовта, която Стрийп е изпитвала към един друг мъж, обясняват защо двамата бранят толкова ревностно личното си пространство.

Това се казва да пристигнеш със стил! Мерил Стрийп в Кан

Ето защо днес ще ви разкажем историята на Мерил Стрийп и Джон Казале - мъжът, в който тя е била лудо влюбена. Нейната първа изпепеляваща любов.

Мерил и Джон се срещат през 1975 г. на сцената на нюйоркския “Пъблик тиътър”, където и двамата участват в постановката „Мяра за мяра“ по пиесата на Шекспир. Тя е на 25, той – на 38. Тя има славата на много добра, но и много академична актриса, а той – на актьор, който обича ролите на „загубеняци". Казале не се поколебава да приеме ролята на безхарактерния Фредо Корлеоне в култовия „Кръстникът“ на Франсис Форд Копола и го изиграва блестящо.

Всичко между Мерил и Джон започва банално – тя идва на репетиция, облечена в тънка блуза, а денят е хладен. Джон й предлага сакото си, а след това тя го кани на вечеря у дома. В началото той е леко резервиран, защото по онова време е все още женен – формално наистина, но напълно законно. После обаче се влюбва страстно в Мерил. Всъщност още първия ден, след като я наблюдава известно време на сцената, се обажда на приятеля си Ал Пачино и му заявява: „Ал, срещнах най-великата актриса в историята.“ Оказва се прав. Двамата с Мерил съвсем скоро заживяват заедно. 

Страхотните цитати на Мерил Стрийп

Самият Ал Пачино казва за тази история: „Без значение какво прави тя като актриса, когато мисля за Мерил, в съзнанието ми винаги изплува начинът, по който тя беше с Джон, когато той умираше. Това е сърцето на тяхната история.“ 

По онова време Казале е известен като "гениалния загубеняк" сред култовите американски актьори от 70-те години на миналия век – Робърт де Ниро, Ал Пачино, Джийн Хекман. Актьор, участвал в едва пет филма, всеки от които обаче е номиниран за „Оскар“, и то в най-престижната категория - тази за „филм на годината“. И починал едва на 42...

мерил стрийп
Снимка: Getty/Gulliver

Всичко между тях изглеждало перфектно, през деня били на репетиции, вечер, когато не били на сцената, излизали да вечерят навън, смеели се, правели планове за сватба. Но Казале така и не пожелал да има деца, може би предчувствайки, че нещо мрачно му предстои.

Казале е бил голям приятел и с Робърт де Ниро. И когато Де Ниро сключва договор за участие в новия филм на Майкъл Чимино „Ловецът на елени“, вика на кастинг и Джон, и Мерил. Пробните снимки минават отлично и двамата се присъединяват към проекта, но преди да подпишат договорите си, се налага да минат на медицински преглед. При изследванията откриват на Джон тежко заболяване – рак на костите в напреднал стадий. Казале рухва, а продуцентите отказват да подпишат договор с него. Тогава Де Ниро и Мерил заявяват, че няма да се снимат във филма, ако Джон бъде отстранен от проекта. И дори залагат хонорарите си, в случай че Казале не доживее до края на снимките и се наложи преснимане на сцените с негово участие. Така в крайна сметка Джон Казале остава във филма, но впоследствие голяма част от сцените с негово участие са отрязани. Никой не подозира, че актьорът е толкова тежко болен.

мерил стрийп
Снимка: Getty/Gulliver

Снимките на този филм, който по-късно е отрупан с награди и прави Мерил Стрийп звезда, са истински ад за актрисата. Тя непрекъснато се стреми да поддържа духа на смъртно болния Джон, дава му кураж, грижи се за него. След края на снимачния период тя има сключен договор за нов филм – телевизионния “Холокост”. Парадоксът е, че по-късно получава телевизионната награда “Еми” за участието си в този филм, но отказва да я приеме, защото това е филмът, попречил й да е до най-близкия си човек в последните му дни.

Джон Казале я дочаква да се върне и умира няколко дни по-късно, буквално месец преди официалната премиера на „Ловецът на елени“. Смъртта му опустошава сърцето й завинаги. Все пак Джон е първата й любов. Освен това законната жена на Джон я гони от общата им квартира, която се оказва семейна собственост, и не й разрешава да вземе дори една негова снимка за спомен.

Мерил споделя, че никога не е срещала мъж като Казале. "Няма друг човек като него, толкова любопитен, толкова добродушен, толкова талантлив."

Точно в този момент обаче, брат й намира квартира в жилището на неговия приятел, скулптора Доналд Гъмър и само няколко месеца по-късно двамата сключват брак – в същата година, когато Джон умира. Мерил разкрива, че по онова време все още не е преодоляла смъртта на Джон и винаги ще тъгува за него, но Доналд ѝ е показал как да продължи да живее.

Оттогава в живота й има само един мъж и това е съпругът й, скулпторът Дон Гъмър, с когото имат четири деца. Мерил твърди, че Доналд е най-разкошният подарък от съдбата, който някога е получавала. Никога повече името й не е замесено с друг мъж.

Иконата Мерил Стрийп и нейната класа през годините

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти