Нежната сила на българската история: Славните жени войводи, които проляха кръв за свободатa

Ако се замислите за ролята на българката по време на националноосвободителното движение вероятно не си представяте въоръжени и неустрашими жени, които се бият наравно с мъжете, изграждат тактики и стратегии, копнеят за мъст и дори се превръщат в лидери. Жените, за които ще ви разкажем днес обаче, са именно такива. 

От хилядолетия наред жената е била поставяна в определени граници, които да я държат далеч от властта и бойното поле, което не е място за „крехки“ и слаби създания. В редица култури и исторически епохи обаче жената не просто е имала място в бойните редици, но дори ги е предвождала. Ние също имаме такъв пример в нашата многовековна история. Не една и две непримирими българки са решили да рискуват живота си и да пролеят кръв в името на свободата.

10 цитата за България и българите, които ни карат да се просълзим и гордеем

►Коя е жената опълченец на Шипка, която се сражава, преоблечена като мъж

Днес ще ви представим няколко достойни жени, които са обърнали гръб на бащиното огнище, за да се включат във военните действия и са записали името си в историята с големи букви. Те всявали страх и будели възхищение сред мъжете, които били готови да ги последват в борбата. Те не са просто имена от предания и песни, а са реално съществували личности, които са се противопоставяли на османските власти.

Словосъчетанието „жена войвода“ извиква в съзнанието красив, романтичен и приключенски образ. Те били красиви, имали точен мерник, били изпълнени със смелост и нищо не можело да ги спре. През целия период на османска власт има примери за такива жени-хайдути, но най-много известни имена, над 50 на брой, се срещат в периода 18-19 в.

За тях гъстите гори били дом, небето им било покрив. Извършвали са нападения над османците и са се борили срещу техните неправди. Били войводи, байрактари и редови хайдути. Някои открито са показвали кои са в действителност, но други са се преобличали и представяли за мъже.

►История за чест, обич и печал: Как една българка пожертва детето си за Освобожденито на родината

Сведения за българските жени войводи черпим от документи, исторически предания, народни песни, поезия и от други извори за нашата история. Те са предвождали не само чети, съставени от мъже, а също и смесени чети и такива, които са били съставени само от жени.

Ето кои са жените, които са оставили трайни следи в нашата история и са всявали ужас у османците:

Славните жени войводи - нежната сила на българската история

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти