Днес е празник! Почитаме паметта на...

християнство
Снимка: iStock

На 30 юли почитаме паметта на светите апостоли Сила, Силуан, Крискент, Епенет и Андроник.

Сила или Силван е водещ член на раннохристиянската общност, който според Новия завет придружава апостол Павел при второто му мисионерско пътуване.

Свети Сила бил евреин и един от 70-те апостоли на Иисус Христос. През 49 г. е пратен от Апостолския събор в Антиохия като поръчител на апостол Павел. Заедно с Юда Варсава трябвало да предадат решенията на събора. Сила и Юда са споменавани като лидери сред братята, пророци и насърчителни оратори.

Оттам Сила се присъединява към апостол Павел при второто му проповедническо пътуване и го придружава през Мала Азия, Тракия, Македония и Ахайя. Апостолът го споменава в посланията си до църквите в Солун и Коринт. По време на втората мисия той и Павел били затворени за кратко в град Филипи, където земетресение разкъсало веригите им и отворило вратата на затвора. Поради това Сила понякога е изобразяван в изкуството, носещ счупени вериги.

Пътуването било много успешно, но и твърде опасно за живота на Христовите проповедници, както се вижда от книга Деяния апостолски, когато те са в град Филипи (северно от днешния град Кавала). Вероятно Сила е бил един от писарите на посланията на апостол Павел, който, поради трудности със зрението, е предпочитал да диктува текстовете си. По-късно Сила проповядва сам Христовото учение, ръководи и църквата в Коринт като епископ.

Църковната история не е изяснила достатъчно ясно кой е свети Силуан (или Силван). Той е споменат в отделни Павлови послания, някои от древните отци обаче смятат, че това е латинизирана форма на еврейското име Сила и Силуан е сътрудникът на Павел Сила. Преданието го числи към 70-те апостоли, но в календара на някои православни църкви на днешния ден се изписва "Свети Силуан, който се нарича и Сила".

В този ден се почита паметта още и на апостолите от 70-те - Крискент, Епенет и Андроник. И тримата са споменати в посланията на апостол Павел като негови усърдни сътрудници по време на проповедта му в страните на северното Средиземноморие, включително в Рим. Само за Крискент има запазени сведения, че е бил епископ в Галатия в края на I век. Но всички те са посветили живота си на разпространението на Христовата вяра и затова се почитат от Църквата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти