Да посрещнем Гергьовден както подобава - 10 рецепти за вкусен празник

Гергьовден
Снимка: Pixels

Агнешкото месо е символ на Гергьовден. Защо това е така, можем да прочетем в Уикипедия: 

Според народните представи Св. Георги освен покровител на земеделците, е и най-могъщият покровител на стадата, затова голяма част от обредните практики и обичаите, изпълнявани на този ден, имат за цел да осигурят здравето и плодовитостта на живата стока.

На Гергьовден рано сутринта се извършва ритуалното извеждане на животните на първа зелена паша (на по̀пас), като стадото се подкарва със зелена пръчка. На този ден се прави и първото обредно доене на овцете.

Овчарите отварят вратата на кошарата и която овца излезе първа, украсяват главата ѝ с предварително подготвен венец и я издояват (другаде се дои първата оягнила се овца).

поле пролет
Снимка: Pixels

Ведрото, в което се дои овцата, е украсено също с венци или различни зелени растения и пресукани бял и червен конец (мартеница). По същия начин са украсени и вратата на кошарата, както и самата кошара.

Млякото на първата овца се издоява през сребърен пръстен, кравайче, венец, а някъде и през речен „гергьовски камък“ с естествен отвор. Първите капки мляко се изливат на земята или върху яйце (не рядко червено), което после се заравя в земята. Някъде овчарите гърмят с пушки край стадото, за да изгонят злите духове.

Широко разпространен е обичаят на този ден овцете да се захранят с обреден хляб, приготвен от жените. Също така на Гергьовден става първото вкусване на мляко и млечни продукти през годината.

Повсеместно разпространен из цялата българска етнична територия е обичаят на Гергьовден да се коли агне. На този ден всяка къща, независимо дали притежава или не овце, трябва да заколи агне, защото:

„... къща или задруга, дето не се заколи агне на този ден, считала се вън от вярата, вън от селото.“

Макар агнешкото, което ще сготвим, да сме го взели от магазина, ето ви няколко рецепти за приготвянето му: 

Агнешки бут с карамелизирани лукчета

Агнешко в сметанов сос

Агнешки шишчета

Агнешки дроб в було за 15 минути

Надиплено агнешко

агне агнешко
Снимка: Thinkstock

Агнешко филе с бадемова коричка

Агнешко печено с дроб сарма

Задушено лимоново агнешко

агнешко
Снимка: Thinkstock

Агнешка мусака с коприва и картофи

Агнешки котлети с джоджен и лимон

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

На коя известна личност бихте искали да приличате?

Абонамент