Агнешка мусака с коприва и картофи

Време за приготвяне: 1 час

Агнешка мусака с коприва и картофи
Снимка: Бон Апети
0 от общо 0 гласа

Необходими продукти за 4 порции:

600 г обезкостено агнешко месо
1 кг пресни картофи
4 стръка пресен лук
10 връхчета розмарин
10 листа джоджен
1 к. ч. олио
1 с. л. доматено пюре
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. сол
черен пипер на вкус
олио за намазване

за заливката:

500 г коприва
100–150 г сирене
1/2 кофичка кисело мляко
2 яйца
сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Месото се нарязва на малки парчета и се запържва в 3–4 лъжици предварително загрято олио. Когато месото се зачерви, се добавят наситненият пресен лук и 50 мл вода. Поръсва се със солта и червения пипер и се задушава под капак около 10 минути.

2. Когато месният сок се изпари, се прибавят доматеното пюре, розмаринът и наситнените листа джоджен. Налива се 1 ч. ч. топла вода, кипва се и се подправя с черен пипер.

3. Дъното на намазана с олио тава се покрива с обелените и нарязани на шайби картофи, отгоре се разпределя плънката и се покрива плътно с втори ред картофи. Полива се с останалото олио (течността трябва да е на нивото на месото) и се пече 25 минути в загрята на 180 градуса фурна.

4. Почистената коприва се вари 5 минути в подсолена вода. Охлажда се със студена вода, отцежда се и се нарязва наситно. Яйцата се разбиват леко, прибавя се киселото мляко и се разбива добре. Към сместа се добавя копривата, разбърква се и се сипва настърганото сирене.

5. Заливката се разпределя върху изпечената мусака, тавата се връща във фурната и ястието се пече още 15–20 минути.

Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти