Експлозия от вкусове и цветове: Изкушенията на великденската трапеза по света

великден храни
Снимка: iStock

* Традиционни за българската трапеза на Великден са салатите с яйца, козунаците, печеното агнешко бутче. Да видим обаче как хората отблизо и далеч нареждат интересни ястия на своята трапеза за този така почитан християнски празник.

* В Англия традиционни са великденските кифлички с кръстове, известни като "Hot Cross Buns". Те се приготвят със стафиди – това е традиция, останала от англосаксонците.

великден храни
Снимка: iStock


* В Норвегия на Великден по традиция се пие специалната бира "Paskelbrygg". Това е смес от най-добрите видове местна бира.

* Италианската великденска трапеза е украсена винаги с традиционния великденски сладкиш с плодове и ядки, полят с ликьор. В Милано се пече специален великденски гълъб от два вида тесто, поръсен със захар и бадеми. В Италия се сервира и десертът "Colomba Pasquale". Той се приготвя с мая, брашно, яйца, захар и масло и се покрива с глазура и парченца бадем. Често се прави във вид на гълъб - символ на Светия Дух.

великден храни
Снимка: iStock


* В Бразилия се поднасят малки бонбони, известни като "Paçoca de Amendoim". Те се приготвят от смлени ядки, брашно от маниока и захар.

* На Великден французите сервират агнешко, сърнешко или свинско месо. Традиционна е пълнената агнешка главичка. Плънката се прави от черен дроб, бекон и билки. По традиция се сервира и пълнено агне, като плънката се приготвя от смляно агнешко месо, сварени жълтъци, крутони и нарязани зелени подправки, а също така млян бял пипер, индийско орехче, джинджифил и канела. Сервира се със сос от трюфели.

* За Франция са характерни и различни видове великденски десерти – това са лионският сладкиш от бутер тесто с канела и сладко, корсиканските кошнички със захарни яйца, в Югозападна Франция поднасят корона от тесто, а в Прованс – торта от бадеми и парченца захаросан портокал.

великден храни
Снимка: iStock

* В Полша на Великден се сервират студени месни ордьоври, като един от тях е прочутият полски бял салам от свинско месо с черен пипер, сол, индийско орехче, чесън и майорана. Той се поднася с хрян и цвекло.

* В Австрия се пече райндлинг– осветен в църква кекс от брашно, мляко и масло.

великден храни
Снимка: iStock

* В Испания се приготвят торихас – резени хляб се топят в смес от яйца и мляко, запържват се и се поливат с мед. В Испания се правят и специални шоколадови скулптури, известни като "Ла Мона".

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти