Една необичайна причина да кажем “ДА” на секса с бившия

секс
Снимка: iStock

Този модел на поведение се повтаря от мнозина. Въпреки факта, че сте се разделили, все още изпитвате взаимно привличане и в един момент се оказвате в едно легло. И ако раздялата е настъпила по основателни причини, тогава се появява неприятно усещане, че току-що е направена ужасна грешка.  

Интимността с бившия ви обаче може да не е толкова разрушителна, колкото си мислите. Поне не е задължително да ви попречи да се разделите напълно. Този факт се потвърждава от скорошни проучвания, резултатите от които са публикувани в списание Archives of Sexual Behavior. Това важи и за онези, на които бившия все още им липсва до известна степен и изпитват копнеж по партньора, с когото са се разделили. 

секс
Снимка: iStock

Изследователи от университета Wayne State в Мичиган проведоха два експеримента, за да разберат последствията от секса след раздяла. В първото проучване те анализираха отговорите на 113 души, които току-що са преживели раздяла с партньорите си. Тези хора са помолени да попълнят онлайн въпросници, в които са попитани дали са имали физически контакт с бивш, как са се чувствали след това и колко емоционално свързани са се усещали с партньора. Във второто проучване участниците са помолени да докладват за действителни или опити за сексуални контакти с предишни партньори. Те също са попитани дали се чувстват емоционално привързани към тях два месеца след това.  

След като анализираха резултатите, изследователите заключиха, че сексът след раздяла не пречи на емоционалното „възстановяване“ от приключилата връзка. Те също така установиха, че тези, на които им липсват бившите партньори, т.е. все още изпитват чувства към тях, са по-склонни от останалите да продължат сексуалните си връзки. Но вместо да увеличава нещастието и копнежа им по бившия, сексът след раздялата всъщност им позволява да се чувстват по-щастливи в ежедневието си, подобрявайки енергията и настроението им. 

секс
Снимка: iStock

„Това проучване предполага, че социалната стигма около опитите за секс с бивш не е наистина оправдана“, казва авторът на изследването Стефани Спилман от държавния университет Уейн. 

Мадлин Мейсън Рентрий, психолог по връзките, добавя, че сексът след раздялата може дори да бъде полезен като последна стъпка, която да помогне за приключването на връзката. Според нея обаче всичко зависи от мотивацията на партньорите. 

,,Разбира се, когато продължите сексуална връзка след раздяла, съществува риск от неприятни чувства и емоции като гняв, тъга или разочарование”, казва треньорът по връзки Джеймс Прайс. Той съветва да се избягва това, ако раздялата не е минала гладко и все още има неразрешени проблеми между партньорите. 

секс
Снимка: iStock

„В този случай най-добрият начин да продължите напред е да оставите миналото", казва той. „Не можете да се съсредоточите върху срещата с някой друг, защото все още сте обвързани с бившия си. И двамата се нуждаете от време, за да обмислите случилото се, а сексът след раздялата няма да позволи това." 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти