Животът е прекрасен

Калин Терзийски
Снимка: Николина Костова-Богданова

Калин Терзийски

И ето – сега съм на фестивала "Златна роза" във Варна. Когато вие четете, той вече ще е свършил. Аз пиша сега, докато той е към края си. Но този мой разказ ще излезе и вие ще го прочетете дни или дори седмица след като аз съм го написал.

Кой знае какво ще се е случило с мен в това време – между написването и прочитането?

Знаете ли кое е истинското щастие? Което ние никога не сме си и помисляли да оценим? Хм. Ще ви кажа: Най-голямото ни щастие е именно това, че не знаем какво ще стане с нас в следващите минути, часове и дни.

Ако знаехме, щяхме да полудеем и в неистови писъци да се запътим към дома на лудостта.

А може би и с това бихме свикнали?! Та нима човек не свиква с всичко?! С цялото това сладко издевателство, наречено живот?! Нима не свиква даже и с него?

Щастлив съм, братчета мои и невинни сестрици, с това, че сега пиша и въобще не знам какво ще се е случило с мен, когато вие прочитате това, което съм написал.

Странни отмествания във времето, нали така?

Ние само си мислим, че планираме нещо. И святата ни надеждица е, че планираното от нас даже може и да се случи. Ха. Смешни сме ние, хората.

Но вие планирайте, планирайте. Аз само ви гледам.

А тук на Фестивала Златна роза е хубаво. Ху-ба-во!

Ако някой каже, че и тук не е хубаво, ще извикам своите рицари – Гняв и Присмех и те ще напердашат тоя нагъл неблагодарник.

Всъщност – като се замисля, бих напердашил всеки един българин. Който е жив, който спи в легло, който се завива с одеяло, който има възможност да яде по три пъти на ден и даже може да си сипе допълнително в чинията, ако поиска. Бих го набил най-строго и насмешливо, ако го чуя да се оплаква! И докато го бия, ще му повтарям една думичка: Бангладеш.

Бангладеш е ислямска държава на делтата на река Ганг, с територия 144 хиляди квадратни километра (България е 111 хиляди) и в нея живеят около 150 милиона души. Сред комарите и изпаренията на блатата. Според социологически изследвания, бангладешците са едни от най-щастливите хора на света. За разлика от българите. Които са едни от най-нещастните. Което ще рече – от най-оплакващите се. Казвам ви: нещастен и оплакващ се е едно и също. Оплакваш ли се, ставаш нещастен.

Ще бия и ще повтарям: Бангладеш.

И така. Тук, на Розата във Варна, е хубаво. Но сигурно ще се намерят не един и двама, които да кажат, че дори и тук не е хубаво.

Българи. Какво да ни правиш.

О, не, стига с тия българи – стига съм ги обвинявал! Просто консуматорът от последните времена си е такъв: ти му давай, пък той ще ти се оплаква вечно и ще скимти до небесата! Така че, не само българите. Не само те.

О, фестивалът! И аз гледам филм след филм, впечатлявам се, въздишам, доскучава ми (все пак съм възрастно същество), прозявам се, отново се оживявам, завиждам за миг на най-добрите (та нали и аз участвам с филм), засрамвам се и ми става досадно от завистта ми, протягам се в мекото кресло, пак гледам филм, пак се вцепенявам от магията – където я има, после зяпам през някой прозорец и чакам следващия филм. Хората тук са кинематографични, брадати, очилати, необикновени, колоритни; жени с къси коси, мъже с дълги коси, артистични шалове, кръгли очила, кожени сака а’ла Бертолд Брехт и какво ли не. Да ви кажа – хубаво е.

Ако бях лош, щях да се присмивам и да казвам: Ох, на батко малките сноби – от село – та направо в интелигенцията.

Така бих се подсмихвал на тая артистична киноменажерия. Но аз гледам да не съм лош.

Снова и аз напред назад, кимам с глава, светски се разхождам като пооскубан паун, ходя сутрин на закуски в хотела, вечер – на коктейли в разни европейски бистра с ориенталска кухня, усмихвам се до скулите, но не и до ушите на полупознати популярни лица, говоря по телефона, поглеждам към морето, усмихвам се с лека досада на някоя чайка.

Фестивал, светско събитие. Няма разкъсващи страсти, няма болка, няма любов.

Светски досадно-елегантни обиколчици. Малко куха любезност, малко фалшиви усмивки. Фръц-пръц.

Но ви казвам – хубаво е. Ако се оплача от това, ако се присмея на това – казвам ви: Сам ще си разбия носа. И ще си повтарям: “Бангладеш”, докато го разбивам.

В Бангладеш често има и холера.

И гледам хубавия филм на Явор Веселинов “Прелюбодеяние” и се изненадвам приятно, защото разбирам, че той е правен без никакъв бюджет, действително – без никакъв. А е наистина фин и красив филм.

И гледам късометражния “Оловно сърце” на едно момиче, учило в Англия – Слава Дойчева и си казвам: Запомни го, това момиче е от особените, наистина талантливите (и го запомням); и гледам още и още филми и ту ми харесват, ту не чак толкова.

И все пак е хубаво.

Казвам си: Боже, мили Боже! Та какво искаме ние?! При нас няма война, при нас няма глад и епидемии. Няма революция, няма гражданска война.

Има фестивали, има книги и книжарници, има литературни четения, има елегантни дами, безгрижно размотаващи се по улиците, има сладки момичета, щъкащи по магазините, има детски градини и ресторанти, хубави кафенета и слънчеви плажове, по които даже и сега може да се видят мирни и спокойни хора.

Ако кажа, че съм недоволен, сам веднага ще си разбия носа.

Ако чуя и друг българин да казва, че е недоволен…

И както ми е добре, взимам и се обаждам на моя приятел Площи. Това е бездомникът, когото приютих преди година и сега си живее на първия етаж на къщата ми. В къщата на моите стари, героични родители. Обаждам му се. Защото аз съм на фестивал и вечерям с марково вино във фестивален ресторант. Площи вечеря сам в приземния етаж с кюфтенце и филийка хляб, сам, сам, сам. Пийва си спирт от аптеката, разреден с вода. От чешмата. Пред телевизорчето.

Искам да кажа, въпреки моята помощ, той е беден и самотен човек. Не е на улицата, но не е и на фестивал – нали така, по дяволите?! А аз съм на фестивал.

Така че – дълг, обаждам му се.

Дългът на тия, които са по-добре към тия, които са по-зле. Помните ли тоя дълг? Аха, помните – друг път!

И питам: Хей, Площи, хей, приятелю – как си, как си, Площи?

А той ми отговаря: Добре съм, Кайо. Хапнах кюфтенца. Имам си и пиене, взел съм си. Не ме мисли. Отивам сега на работа.

Площи чисти цеха за мебели на брат ми. Брат ми е среден капиталист. Аз ту се гордея с него, ту изпитвам неудобство от тоя факт – с капитализма. Не обичам експлоатацията по принцип.

Но Площи все пак има работа. И сега не скита по улиците, а сам си изкарва парите за хляба и кюфтенцата. А подслонът му е безплатен.

Помнете – Бангладеш!

И аз въздишам, нажалявам се, оглеждам светската пантомима около себе си, усмихвам се, въздишам пак. Ах, този живот. Дали да ме е срам, че сега аз съм на фестивал, а Площи отива да работи тежка и мръсна работа в шума и прахоляка?

Също ми се ще да разбия носа на този някой, който сега ще каже: Е, всекиму своето. Кой за каквото е учил!

Да, ще ми се да разбия носа на този многознайко.

“Всекиму своето“ е пишело на входа на Аушвиц. Мразя тия хора, които имат наглостта да използват тоя израз.

Хм, да. Реших. Няма да ме е срам от това, че аз съм на фестивал, а Площи – в цеха с метлата.

Защото аз ще продължа да му помагам – на него и на стотици като него, имащи нужда от помощ.

Дългът на имащия към нямащия.

Казвам “чао” на Площи и отново обръщам поглед към щъкащите светски фестивални хора. Вече ги гледам с друго око.

С друго. По-добро око.

Пишете на Калин Терзийски на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти