Желанието да украсяваме телата си е дълбоко заложено у нас

Биляна Траянова

В долината на Омо в югозападна Етиопия, източен Южен Судан и около езерото Туркана в северна Кения живеят племенни народи, наброяващи около 500 000 души.

Тръгнали сме да се запознаем с тях.

На пазара в Димека сме, един от най-посещаваните в долината Омо. Тук се събират представители на народа Хамар, едно от най-колоритните племена, населяващи долината покрай река Омо в Етиопия. Планът ни беше да минем пътьом, но сме впечатлени до полуда. Искаме да попием всяка картина и да я запазим в най-малки детайли…

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Хамар са горд народ. Номадите са калени в суровия живот, който водят и не се сприятеляват лесно. Въпреки това, сме решени да направим всичко възможно, за да ги накараме да ни приемат не просто статистически като поредните туристи, да опитаме да бъдем приятели поне за ден… Дали това е възможно? Трябва да разберем!

Нямаме в нас стока, подходяща за размяна на този пазар. А и те не се интересуват от нашите дрънкулки. Имат приоритети, вкус и стил и вярно ги следват… Надяваме се, че имаме достатъчно дребни и задължително нови банкноти, за да можем да плащаме дължимото за снимките на всеки един. Хамар са неописуемо впечатляващи и ние не можем да отклоним погледи и камери от тях.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Местните племена живеят близо до реката и езерата по време на сухия сезон, а когато дъждовете отново се върнат, хората се връщат обратно при пасищата… Младите мъже отговарят за стадата, извеждат ги на паша, грижат се за животните. Броденете по цял ден под парещото слънце излага кожата им на опасност от изгаряне, затова на помощ идва глината, с която се покриват, за да се предпазят…

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

От хилядолетия насам племенните народи продължават да рисуват телата си с минерални пигменти. Техният свят е изцяло свързан с природата. Тук няма хартия, моливи, няма магазини за четки и бои. Те имат цветни минерали и безброй животни с впечатялващ дизайн на кожите си. Както и стремежът към творчество. Цветовете и рисунките по телата им обозначават позиция, ритуал или предупреждение за заболяване, символи за привличане на противоположния пол, асоцииране със семейството, племето или животно.

Червена охра, жълта сяра, бял каолин, бял варовик и сива пепел са източниците на багрила в племенния свят от долината на Омо.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Някои находища на глина са свещени за местните народи. Повечето от тях не изповядват определена религия. Те живеят живот в хармония с природата и света на духовете. За тях болестите не са телесен проблем, а резултата от нарушаване на хармонията между човека и неговото социално обкръжение или природата.

Желанието да украсяваме телата си е очевидно дълбоко заложено у нас, хората. За нас важни са дрехите, понякога ексцентричните обувки, накити и грим, странните прически. За племенните народи на Етиопия изборът е в кожите, семената и всичко, което природата им предоставя.

Ще ни приеме или ще ни отпрати племето Хамар?

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Припомнете си още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти