Жените, които искат да бъдат бити

Биляна Траянова

Земите по долното течение на река Омо в Етиопия са обявени от ЮНЕСКО за световното културно наследство, след откриването на най-ранните известни изкопаеми фрагменти на Хомо сапиенс, датирани на около 195,000 години.

В парка почти няма туристическа инфраструктура. Но това не може да ни спре да стигнем до едни от най-съхранените африкански култури - тези на племенните народи от долината на Омо!

Тук е домът на Дорзе, Меен, Мурси, Нянгатом, Сури и много други етиопски племена.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Тази земя те споделят с уникални животни като биволи, гепарди, слонове, жирафи, леопарди, лъвове, зебри, големи южноафрикански антилопи и над 300 вида птици.

В тези земи са открити най-ранните останки на Homo sapiens. Ами ако наистина всички сме тръгнали оттук? Ако това е нашата прародина? Не можем да игнорираме подобни теории, защото все още сме в зората на антропологията.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Бързаме, защото днес е събота. А всяка събота се провежда един необикновен пазар в Димека. Димека е на 28 км. от Турми и е най-големият град на територията на племето Хамар. Голям късмет е да попаднеш тук в пазарен ден! Но май сме позакъснели… Наближава обяд и заварваме вече подпийналите мъже и жени от племето Хамар. Те вече се наслаждават на медното вино и бира от сорго. Опитваме се да завържем приятелски разговори. Напълно безуспешно. Гледат ни с плуващи зачервени очи, раздразнени, че нахлуваме в установения ритъм на тихия им свят.

Млада жена върви точно срещу нас. Веднага започваме да я снимаме. Но се оказва, че това не е позволено тук. Хамар не искат да бъдат снимани или поне не безплатно. Значи затова гидът ни посъветва да сменим валута в местни дребни банкноти и поради тази причина чантите ни са пълни с пачки по 5 и 10 бира.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Наричат ги Хамер, Хамме и Хамар. Те са едно от най-популярните племена в Югозападна Етиопия. Най-известни са с церемонията си за прескачане на волове. Събирачи са на мед и това, заедно с отглеждането на стадата е смисъл на техния живот. Те остават за по няколко месеца там, където има трева за добитъка. Наоколо строят кръгли колиби. Свърши ли тревата - те се преместват. Така живеят от векове. Някога ловували, но дивите прасета и малки антилопи са почти изчезнали от земите им. Допреди 20-тина години всяка оран се правела на ръка с пръчки за копаене.

Церемонията по прескачане на волове, е уникална на Хамар и задължителна за младите мъже, които искат да се оженят, да притежават добитък и да имат деца. Датата на церемонията се определя от родителите на мъжа и е в периода след прибиране на реколтата. Момчето, което ще бъде инициирано, трябва да прескочи чисто голо няколко наредени в редица бивола, намазани с хлъзгава тор и пред очите на цялото село. Трябва да направи това четири пъти без да пада.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Докато момчетата ходят по гърбовете на добитъка, жените Хамар скачат и пеят.

След прескачането, жените - роднини на инициирания мъж, искат да бъдат бити като част от церемонията. Момичетата излизат, за да се срещнат с Маза, онези, които ще ги бият - група хора, които вече са прескочили добитъка и живеят отделно от останалото племе - от церемония до церемония. Момичетата се събират в група и се молят да ги бият по гърбовете. Те не дават израз на болката и казват, че се гордеят с белезите.

Този ритуал е символ на създаването на силен дълг между младия мъж и сестрите му. Ако дойдат тежки времена, той ще бъде до тях, защото помни болката, която те са преживели при посвещението му. Белезите на сестрите са символ на това колко страдат те за брат си.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Ако момчето не прескочи биволите, това ще е позор за цялото семейство. То няма избор. Но когато успее, настъпва време за веселие за цялото село - с много песни и танци. Това празненство е шанс за голямо флиртуване. Момичетата избират с кого искат да танцуват и посочват избрания от тях партньор, като го ритат по крака.

Ще ни допуснат ли до своя свят Хамар?

Искаме да бъдем техни приятели. Но дали те искат това?

„Без багаж“ в сърцето на най-колоритната част от Етиопия!

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Припомнете си още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти