Да попаднеш на едно чудато място на света, където в момента е 2010 година...

Биляна Траянова

Без съмнение долината на река Омо е едно от най-уникалните места на планетата, заради невероятното многообразие на хора и животни, които населяват долината. Регионът е известен с безценното културно богатство.

Арборе, Ари, Бена, Боди, Дорзе, Хамер, Кара, Консо и Мурси са само няколко от 83 племена, населяващи Етиопия. Страх, не страх, тръгваме към земите им с намерението да ги опознаем.

Това са наши съвременници, които обаче нямат и понятие от нашия свят, живеят така, както са живели и преди 3 хиляди години,  с единствената разлика, че някога ги посещавали вражески плячкосващи племена, а днес ги посещават и любопитни туристи…

Етиопия е в сърцето на Африка. Етиопия е единствената страна в Африка, която успява да се защити от европейската колониална сила и да запази суверенитета си. Етиопия никога не е била колонизирана. Етиопия си има свой собствен календар, с 13 месеца в годината. На 11 септември те празнуват своята Нова година и ако при нас е 2017 година, при тях вече настъпи – 2010. Няма грешка – точно 2010 година е в момента в Етиопия! Етиопският календар е приблизително седем години и три месеца зад Григорианския календар. 

Етиопците измерват часовете по различен начин и това обърква чужденците.

Снимка: netinfo

Етиопия е страна, изпълнена с живи и цветни фестивали. Най-големият е Тимкат – православен християнски празник на Богоявление, който почита кръщението на Исус Христос в река Йордан. 

Етиопската религия е старозаветно Християнство, запазило огромна част от първообразната религията на цар Соломон.

Снимка: netinfo

Етиопия е една от първите Християнски цивилизации.

Християнството не е дошло от Европа, както из другите краища на Африка и Америка и Азия, а направо от Палестина през Египет.

В списъка на паметниците на цивилизацията от световно значение са единадесетте църкви в Лалибела от 12 век. Те не са строени.

Те са изрязани във вулканичната скала надолу и навътре терена. Тези църкви на Лалибела всъщност са скулптури, а не архитектура.

Снимка: netinfo

На Етиопия трябва да благодарим за ароматната радост от сутрешната глътка кафе. Казват, че местен козар забелязал предпочитанието на стадото му към един определен вид храст. Той също опитал плодовете му и тялото му се изпълнило с енергия. Така кафето тръгнало по света.

Има теория, че от Етиопия тръгват корените на цялото човечество.

Снимка: netinfo

През 1974 г. Доналд Йохансон и Тим Д. Уайт откриват Люси - 3,2 милиона годишен скелет на хоминид, най-древното намерено човекоподобно. 

Има и други, нови открития, които обръщат представите на света за нашия произход и история. В Афарския регион на Етиопия, през 2015 г. археолози откриват останки от представител на нов вид австралопитеци. Откритото в Етиопия налага да се погледне по нов начин на еволюционната теория.

Снимка: netinfo

Етиопската древна писменост на Геез е една от най-старите азбуки, които все още се използват в света.

Очаква ни дълъг и вълнуващ път из невероятната африканска страна. Толкова сме развълнувани, че не искаме дори да спим.

Снимка: netinfo

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Припомнете си още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти