Кактусите са храна, козметика и лек: "Без багаж" ни представят необятното царство на кактусите

Биляна Траянова

Понякога не забелязваме табелите, особено ако гледаме в другата посока. Но днес една табела натрапчиво се навира пред очите ни. Това за нас са знаци и ние вярно ги следваме. Приключенските ни ритуали са утвърдена в годините традиция.

Техуакан Куикатлан е биосферен резерват в необикновена долина между планините на Пуебла и Оаксака, с около 500 000 хектара защитена земя - 140 000 от които имат статут на световно наследство на ЮНЕСКО.

Това място е една от глобалните съкровищници на ендемична флора, с безпрецедентен 2 866 вида колонни кактуси. Тук е тяхната най-голямата концентрация в света.

Тук, не просто растат някакви си кактуси - тук се намират различни видове микроклимати, дължащи се на височинната вариация, включително тропическа широколистна гора, трънлива гора, дъбова и борова гора, тревни съобщества и пустинни треви…

Противно на общоприетото схващане, сухите тропически райони като този в югоизточно Мексико, не са бедни на биоразнообразие.

Как е възможно в тази на пръв поглед пустош да има толкова интензивен и многообразен живот!?

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Тръгваме като хипнотизирани по пътека към информационен център, откъдето искаме на всяка цена да наемем гид - специалист, който да ни запознае с необикновените гиганти на Техуакан  Куикатлан.

Смята се, че именно в тази долина е било едно от ключовите места за развитие на селското стопанство в Мезоамерика, тук се е случило опитомяването на царевица, авокадо, тиква и люти чушки.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Районът се счита за един от последните останали райони на диви видове кактуси с такава плътност и е ключов обект на еволюцията в семейството Cactaceae.

Днешният ден посвещаваме на древното знание за всевъзможните приложения на кактусите, виреещи в района, населяван от народа на микстеките.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Слънцето пари, в краката ни притичват непознати гадинки, звуците сред бодливите стволове издават малки и големи пернати обитатели.

Нямаме търпение да опознаем този свят!

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти