Астрологичният 20-дневен календар на сапотеките

Биляна Траянова

Ако си по знака на жабата - то ти си честен и открит, ако денят ти е този на койота - бдителността е твоята силна черта, родил ли си се в деня на костенурката, то със сигурност си размирник и си склонен да нарушаваш правилата.

Сапотеките имали 20-дневен календар и всеки ден бил представен от различно същество. Всеки сапотек си имал животно, с което го свързвали определени характеристики. Бухалът също е едно от свещените животни на сапотеките. Той е голям лечител, тих и благороден.

Астрологичната карта

Традиционно изработвали тези животни като амулети и като играчки за децата. Днес фигурите алебрихес носят едновременно традицията и изкуството в изящни произведения, които си струват. Силно суеверие и колекционерска страст водят безброй клиенти в галерията на Якобо и Мария Ангелес край Уахака, Мексико.

Дизайните са изключително традиционни. От женското дърво копал могат да се правят фигури с големи размери. Това дърво е меко и леко за обработка. Мъжкото дърво е по-твърдо, клоните му са по-малки и някак деликатни и се използва за фигури, които се сглобяват от части. Самото дърворезбоване отнема по месец,  а и повече. След това фигурата се оставя са съхне до 10 месеца, в зависимост от размера и дебелината ѝ.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Има теория, че традицията се породила заради употребата на халюциногенни гъби, така характерни за тази част на Мексико. Провокираното от наркотици въображение вероятно се е изразило в тези пъстри дърворезби.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Древните сапотеки открили, че като вземат изсушена смола от дърво копал и я нагреят заедно с мед, а след това я смесят с боя, цветът се променя и така жълтото се превръща в оранжево, но вече е блестящо и устойчиво. Семената от нар, стрити на прах и поръсени върху розово, го превръщат в зелено, а то, смесено с магента, става морско синьо, сивото може да стане бяло с помощта на цинк. Ферментирала царевична плесен дава цвят охра.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Гледаме и не вярваме на очите си!

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти