Загадки от древни цивилизации: "Без багаж" разказват за гумените, дъждовните и облачните хора

Биляна Траянова

Днес е един много специален ден.

Мястото, към което сме се запътили, е Монте Албан.

Защо Монте Албан е важна спирка по пътя ни?

Защото тук можем да се запознаем едновременно с културите на олмеки, сапотеки и микстеки, обитавали последователно мястото за период от 1500 години.

Разгледайте повече снимки от Монте Албан в галерията ни ТУК

Първите признаци на сложното общество в Мезоамерика са дали олмеките - древна цивилизация, живееща в тропическите низини на южно централно Мексико, в които са съвременните щати Веракрус и Табаско. Първата цивилизация на Мезоамерика се появява и царува от 1400-400 г. пр.н.е. Олмеките поставят голяма част от основите за цивилизациите, които ще ги последват. 

Загадка е как олмеките са наричали ​​самите себе си, тъй като "олмек" е тяхното ацтекско име и означава "гумени хора". Поради липсата на археологически доказателства техният етнически произход, местоположението и размерът на много от техните населени места не са известни.

Снимка: netinfo

Цивилизацията на Микстеките също е една от основните в Мезоамерика. Терминът „микстек“ идва от нахуатълската дума „микстекапан“, или "мястото на облачните хора" или "хората от дъждовния свят". Микстеките издигат големи конструкции в древния град Монте Албан (който е възникнал като град на сапотеките преди микстеките да придобият контрол над него).

Снимка: netinfo

Цивилизацията на сапотеките процъфтявала в долината на Уахака в продължение на поне 2500 години. Сапотеките са оставили археологически доказателства в древния град Монте Албан под формата на сгради, впечатляващи гробници и погребални предмети, включващи изящни златни бижута.

Снимка: netinfo

Монте Албан бил един от първите големи градове на Мезоамерика и център на Сапотекската държава, обхващаща по-голямата част от територията на днешния мексикански щат Уахака.

Разгледайте повече снимки от Монте Албан в галерията ни ТУК

Снимка: netinfo

Свидетелства за сапотекската цивилизация са открити от 16 век пр. Хр. Трите долини били разделени между три общности, разделени от 80 кв.км. ничия земя в средата, където днес се намира град Уахака. Откритите изгорени храмове и жертвоприношения на пленници говорят, че тези народи са враждували помежду си.

Снимка: netinfo

В същия период, изникнал нов градски център точно над тази ничия земя.

От върха на планината той „гледал“ към трите долини и бил наречен Монте Албан.

Снимка: netinfo

Извисяващи се над долината и град Оаксака, руините на хълма Монте Албан са вторият по големина церемониален обект в Мезоамерика, надхвърлящ размера им е само Теотиуакан до Мексико Сити. Руините са изключително стари. Открити тук неразчетени йероглифи, са сред най-древните писания в цяла Мезоамерика. Също толкова загадъчни са странните скални рисунки, известни като данзанти, които изобразяват деформирани хуманоидни фигури.

Снимка: netinfo

Руините на Монте Албан са оцелели поради изолацията им на хълм в относително сух климат, както и поради това, че са проектирани да оцелеят от земетресения в този сеизмично активен район. 

Разгледайте повече снимки от Монте Албан в галерията ни ТУК

Снимка: netinfo

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти