Вкусни бръмбари с чесън! Да, бръмбари! „Без багаж“ се борят с отвращението си към насекомите

Биляна Траянова

Огладнели сме по пътя из мексиканската кактусова планина. Табела на шосето в прашно селце подсказва, че зад стените на едноетажна постройка има семеен ресторант. Нямаме голям избор и паркираме на сянка под единственото дърво.

Посрещат ни усмихнати мъж и жена. Меню няма. Само изреждат какво могат да ни приготвят. Деликатесът им днес е Thasus Аcutangulus или обикновени мескитови буболечки.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Те се хранят със сока, нежните листа и зелените шушулки на бобовото дърво Мескит, срещащо се в Югозападните Съединени щати и Мексико. Същото, под което паркирахме преди минути. На тези дървета живеят малки бръмбари, чиито незрели, безкрили нимфи са кулинарно предизвикателство в тази част на Мексико.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

В Мексико обичат да похапват мравки, червеи, скакалци, бръмбари, ларви и грудки и това си е съвсем в реда на нещата. Най-често тези деликатеси са добре обработени с подправки и ароматизирани. Сервират се като гарнитури в много изискани ресторанти и дори не се забелязват с невъоръжено око.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Мексиканците имат влечение и вкус за тези кулинарни специалитети. Храненето с насекоми е част от тяхната предиспанска култура. Едва испанците въвеждат в Мексико овцете, кравите и козите. До тогава източникът на протеини са основно насекомите. В Мезоамерика яденето на буболечки е било равнозначно на оцеляване. Днес това е част от културното наследство на Мексико.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

В нашия случай също става дума за оцеляване. Това е едно от най-големите предизвикателства, пред което сме се изправяли! Затова ще снимаме всеки миг от голямото събитие: „Обяд с бръмбари, чесън и кактуси накрай света!“

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти