Съкровище, открито случайно

Биляна Траянова

Ставаме преди изгрев, за да имаме достатъчно време да обиколим един от най-впечатляващите обекти, завещани ни от маите в Мексико.

Паленке е средно голям комплекс, много по-малък от такива като Тикал, Чичен Ица или Копан, но тук са запазени едни от най-добрите архитектурни концепции, скулптури и барелефни резби на маите.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Голяма част от историята на Паленке е възстановена благодарение на разчитането на йероглифните надписи върху многото паметници; историците вече имат дълъг списък на  управляващата династия на Паленке през V в., съперничеството на града - държава с други държави като Калакмул и Тонина е добре познато.

Най-известният владетел на Паленке е Киних Янааб Пакал или Пакал Велики, чиято гробница е намерена изкопана в Храма на надписите.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

През 683 г., Пакал, великият крал на Паленке, управлявал почти седемдесет години, починал. 

Времето на Пакал било време на голямо благоденствие за народа, който го почел, като поставил тялото му в Храма на надписите - пирамида, която самият Пакал бил заповядал да бъде построена специално, за да служи като гробница. 

Пирамидата с девет различни нива привлича вниманието на мексиканският археолог Алберто Руз. 

Извършвайки археологическо проучване на върха на пирамидата през 1952 г., той открива, че може да бъде отстранена една странно изпъкнала плоча в подовата настилка на една камера, а под нея се разкрива стълбище, което слезе в сърцето на сградата. 

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

В основата на въртящото се стълбище от 65 стъпала, след разчистването на съзнателно оставените развалини в пирамидата, Руз стига до погребална камера със саркофаг, извън който са положени шест човешки скелета, почти сигурно принесени в жертви. Разчистването на стълбището отнема цели две години на археолозите.

По пътя си надолу те срещат множество дарове от нефрит, керамика и раковини. Очевидно било, че тук е бил погребан някой. На 25 метра надолу, Руз открива богато украсена крипта - най-забележителния артефакт в Паленке. На една от стените в стаята има голяма триъгълна плоча, която скрива достъпа до погребалната камера…

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

В саркофаг е положено тялото на царя, украсено с известната маска от нефрит, заедно с висулки, огърлици, гривни и пръстени. В дясната си ръка Пакал държи квадратно парче нефрит и в лявата си - сфера от същия материал.

Саркофагът на Пакал и каменната му гробница, които били запечатени в продължение на повече от хилядна години са сред великите открития на археологията.

Снимка: netinfo

Паленке крие още много истории. Оставаме, за да научим колкото се може повече от тях! И най-вече - историята за първото разкрито погребение на царица на маите, Червената Царица, чиято гробница е само на метри от гробницата на Пакал Велики!...

„Без багаж“ – отваряме широко вратата към света на маите!

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Припомнете си още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти