Сливане на пространства – архитектура, която отключва сетива

Сливане на пространства – архитектура, която отключва сетива
Снимка: Joe Fletcher

Ивета Попова

„Пространство, светлина и ред. Това са неща, от които човек има нужда също толкова, колкото и от хляб и място, където да спи“ - Льо Корбюзие, 1920 г. – 1965 г.

За шведския архитект архитектурата, простичко казано, е създаване на „машина, в която да живееш“ – красива, топла и уютна атмосфера, която не задава ограничения и влияе положително на начина на живот на своите обитатели. В своята работа той съвсем не подценява това, което ни дава пространството – свобода, въздух, размах, и е популярен със своите принципи, които по невероятен начин сливат вътрешните пространства с външните, основавайки се на свободна планировка, широко остъкляване по вертикала и освобождаване почти напълно от външни стени.

ф
Снимка:

/Design by Guga architecture, снимка:  www.homedsgn.com/

А лятото като сезон, в който прекарваме повече време навън, е абсолютният лакмус, верифициращ търсенето ни за шир, като необходимост в съществуването ни. За да сме актуални, решихме днес да покажем как това се имплементира в архитектурата на дома по впечатляващ начин.

Създаване на двойна височина

Това е стратегия в дизайна, която позволява вертикално свързване на две помещения. Определено това повишава от една страна естетически визията на сградата, и от друга - нейната функционалност. Не случайно двойната височина се превръща в отличителен белег на модерната архитектура със своя авангарден, отворен и чист характер.

ф
Снимка:

/ Architects: The Macnabs, Photo courtesy: Dan Stone/

По много красив начин тя вкарва повече въздух в пространството, с което и повече комфорт. Дори няма нужда да споменаване навлизането на светлина като предимство, но със сигурност е важно да отбележим връзката, която създава между обитателите и колко е подходяща за общи помещения като кухня и всекидневна например.

Панорамни прозорци

Друг начин за осигуряването на повече естествена светлина, освен двойната височина, са прозорците от пода до тавана, а защо не и стъкнели стени. Те от своя страна предполагат проектирането на прекрасна гледка вътре в дома.  Подходящи са и за по-малки стаи, като създават илюзията за тяхното разширяване и връзка с околната среда.

ф
Снимка:

/Photo courtesy of David Matthiessen/

Сливане на външни и вътрешни пространства

Запазваме посоката на връзката със заобикалящата ни среда и насочваме вниманието към сливане на вътрешните пространства с външните. Лесен начин за това е чрез отварянето на приземния етаж към задния двор или преминаване към голяма веранда, която да бъде част от самото помещение, превръщайки се в продължение на стаята.

ф
Снимка:

/ Photo by Paul McCredie /

Освен красивите чуждестранни творения, може да разгледате и наш проект в процес на строеж със заложена идея за отваряне на жилището към двора в кв. Малинова долина. 

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти