Осветлението като изкуство

Осветлението като изкуство
Снимка: проект ATG design

Ивета Попова

Когато говорим за осветление, то наистина няма граници. Дали ще разгледаме външно, вътрешно, индустриално осветление или дори специализирано за събития, то темата е изключително обширна и предлага безброй възможности за интерпретации и интеграция.

На един от най-големите форуми за дизайн, например – Salone del Mobile в Милано, от 1976 г. всяка втора година е посветена на иновативни решения за осветлението.

Е, със сигурност не са се изчерпали по темата, а даже напротив – навлизат в неподозирано дълбоки арт аспекти в приложението на осветителните тела в ежедневието ни.

d
Снимка: проект ATG design

Какви са тенденциите?

И дума да не става, че ще се измъкнем от интелигентното осветление, щом сме на тема тенденции. Интелигентното осветление означава контролиране на светлината изцяло по нов начин и адаптиране към специфични задачи и настроения. Тази година ще видим много по-интелигентно осветление и повече от нас ще го­­­­ впишем в домовете си до известна степен.

d
Снимка: проект ATG design

През 2019 г. фокусът определено пада върху детайлите и функциите. Естетическите потребности все повече изискват предварително планиране в дизайна и адаптиране на осветлението към него в много по-ранен етап. Това, разбира се, е положителна промяна, която превръща лампата в нашия дом в много повече от носител на светлината.

Функционалност

А щом става дума за функционалност в осветлението, то се предполага наличието на повече комфорт и гъвкавост. Предимство си проправят осветителни тела с възможност за персонализиране на светлината към конкретни ситуации и нужди. Регулируемите прожектори например са изцяло подвижни по вградени релси и могат да бъдат разположени по ваш избор спрямо повода и да предложат по-ярка и насочена светлина.

d
Снимка: проект ATG design

Стил

Осветлението може да добави страхотен визуален стил към един дом. Висящите светлини стават все по-популярни и всеки говори за тях. Тези светлини могат да освежат настроението и да привлекат вашите гости. Впечатление правят все по-големи таванни лампи с диаметър 60 см и повече, поставяйки нов акцент върху тях и съвсем друго определение. Доближавайки се повече до произведение на изкуството в дома, лампата става неразделна част от декора.

d
Снимка: проект ATG design

Осветителните тела вече са ангажирани с по-тежка задача от това просто да осветят помещението, те трябва да са в състояние да допълнят интериора и да го повдигнат на следващо ниво.

d
Снимка: проект ATG design

Може и да не сте подозирали, но е много лесно и вашият дом да приюти арт инсталация. Ако подходите към правилните брандове в областта на осветлението, вече не е толкова трудно да се осмелите и да си го представите, а тяхната сила ще предизвика видима разлика в дома ви!

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти