Солен бриз и харизмата на средиземноморския архитектурен стил

Солен бриз и харизмата на средиземноморския архитектурен стил
Снимка: homedit.com/ ATG Design

Ивета Попова

Да, дойде и това време, в което подхващаме темата за крайбрежните лежерни моменти. Първите топли и слънчеви дни вече ни карат да мечтаем за средиземноморски плажове и солен бриз. Без съмнение ще се съгласите с нас, че архитектурата на крайбрежните вили определено напомня на времето, прекарано на почивка. И ако сте любители на луксозния начин на живот, то със сигурност харесвате средиземноморската архитектура. Но задавали ли сте си въпроса какво я прави толкова отличителна?

Снимка: freshome.com/ ATG Design

Характерно е, че тя е смесица от няколко географски региона – има заемки както от испанския стил, така и от италианския. Разбира се, за нас белите циментови фасади най-вече напомнят на по-близката ни Гърция, но и те носят този архитектурен дух. Те се считат, общо казано, за средиземноморски, тъй като всички споделят някои типични елементи.

Снимка: homedit.com/ ATG Design

Такива са множеството декоративни мотиви, тежки врати, светли фасада и плочки, фрагменти от ковано желязо. Да не пропускаме и романтичната арка, която може да бъде забелязана още от самата входна порта на двора, та дори и на изваян прозорец. А в контраст на фасадата в неутрални тонове е керамичночервеният покрив, който превръща къщата в дом.

Снимка: homedit.com/ ATG Design

Модерният прочит на средиземноморската архитектура е с акцент върху лежерния начин на живот и отворените пространства. Това определя и избор на мебели с изключително комфортен дизайн, подходящи за релаксация.

Снимка: homedit.com/ ATG Design

Почти задължително е да има поне един етаж, проектиран с просторни отвори. Ако пък е невъзможно наличието на голяма тераса, то в такъв случай беседка или лятна кухня може да оползотворят престоя навън в уютно кътче.

Снимка: homedit.com/ ATG Design

Разбира се, всеки собственик на подобна резиденция показва своя личен прочит на удобство и стил. Някои ще заложат на изискан вкус с тежки и старинни мебели, богати текстури и шарки, напомнящи за вила в Тоскана. Други ще изберат познатия комфорт на мекото канапе, но в светли и неутрални нюанси.

Снимка: homedit.com/ ATG Design

Ако не искате да импровизирате и все пак желаете да постигнете мечтания ефект на средиземноморието и във вашата вила – не се колобайте да ни пишете на office@atg-design.com

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти