Идеи за функционален дизайн на дома

Идеи за функционален дизайн на дома
Снимка:

Ивета Попова

Светъл, практичен, минималистичен – разположен на 5 минути от центъра на София…, е да – със сигурност не винаги е от онези с високите тавани и просторни стаи. Удобната локация понякога налага избор на малко жилище. Как обаче да оптимизираме пространството по стилен и компактен начин без да има нужда от трансформиране на дивана в спалня всяка вечер? 

Снимка: www.dezeen.com; Design by Phoebe Sayswow

Две пространства в едно помещение

За да подчертаете хармоничната атмосфера на апартамента и да преоткриете неговата красотата в практичността и рационалността, лесно може да преобразувате голяма стая в две по-малки. Добре обмислете дали това да бъде перманентно или гъвкаво решение. Съветваме ви да не забравяте детайла с промяна позицията на осветлението и всички електрически изходи, така че да могат да се ползват удобно и в двата случая. От вас зависи кой подход за обособяване на пространства да изберете - изграждане на преградна стена, ползването на сгъваеми паравани или плъзгащи врати.

Може да не преграждате изцяло - така определено ще оставите стаята да "диша". Сепарирайте отделните кътчета чрез мебел, която също така да влиза в приложение. Неангажиращо и същевременно компактно, това позволява да оформите различни зони, които се допълват. Пример за това е модерен интериор в центъра на столицата – минималистичен бял плот разделя кухнята от място за отдих.

Снимка: Интериорен дизайн: ATG-design

В един от последните си жилищни проекти пък се спряхме на специално проектиран гардероб – едновременно функционален и практичен избор и за двете помещения, които се оформят. 

Снимка: Снимка и дизайн: ATG-design

Илюзия за простор

Цветовите решения са определящи за интериора на малките пространства. Именно затова е добре те да подчертават усещането за простор. Познат трик е една от стените да бъде водещ акцент, който да създава илюзията за дълбочина в стаята. Това лесно може да се постигне или чрез използването на активен цвят, или добавяйки една от тенденциите тази година - шарки с природни елементи.

Оптическо издължаване на пространството може да се постигне и чрез поставянето на огледало на цяла стена. Този хитър метод приложихме в проект за уютен малък апартамент на о.Тенерифе, Испания.

Снимка: ATG-design, проект Тенерифе

Независимо от квадратурата, всяко местенце може да се приспособи към нуждите и удобствата на своя обитател. Ние, от своя страна, може да обещаем да ви помогнем да превърнете всяко от пространствата в дома си в уютно кътче, което да използвате функционално в ежедневието.

Още за интериорния дизайн:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти