Даяна, Чарлз, Елизабет и Филип: Откъде познаваме новите лица в „Короната“?

короната актьори
Снимка: Getty

Най-гледаното заглавие в момента в Netflix е петият и предпоследен сезон от хитовата серийна продукция „Короната“, която хроникира царуването на кралица Елизабет Втора. Един от най-интригуващите елементи на сериала е смяната на основния актьорски състав на всеки два сезона с цел поддържането на екранните лица в синхрон с възрастта на действителните личности, които сюжетът засяга.

Това означава, че в петия сезон на „Короната“ зрителите се срещат с нов квартет от главни действащи лица във вероятно най-турбулентната ера от царуването на кралицата: 90-те години на миналия век. В този смисъл, новите изпълнители в централните роли имат изобилие от драматичен потенциал, с който да работят.

Но с този потенциал идва и огромна доза натиск. С приближаването на сюжетното действие до наши дни сценарият достига до изобразяването на събития, интриги и слухове, които са отпечатани в паметта на много живи и до днес хора. На този етап да участваш в „Короната“ в главно амплоа идва с почти същата доза очаквания и напрежение, колкото да приемеш роля в попкултурен феномен като „Междузвездни войни“ или „Супермен“.

Затова и не е учудващо, че новите изпълнители в сериала са доказани имена в актьорската професия, които познаваме и от немалко други успешни проекти. Ето какво им дава нужната квалификация да играят бележити исторически личности като Елизабет, Филип, Даяна и Чарлз:

Имелда Стаунтън

Новата екранна кралица Елизабет Втора е класически тренирана Шекспирова актриса, която е била аплодирана на крака във всеки известен лондонски театър. В биографията ѝ личат награди „Лорънс Оливие“ както за главна, така и за поддържаща женска роля – това са най-престижните призове в английския театър, еквивалентът на американските награди „Тони“.

Стаунтън е участвала в интерпретации на класически постановки като „Кой се страхува от Вирджиния Улф“, „Вдън горите“, „Суийни Тод“ и „Вуйчо Ваньо“. Успехите ѝ пред камерата не достигат същия магнитуд като тези на сцената, но актрисата все пак има и номинация за „Оскар“ за главната си роля в драмата по действителен случай „Вера Дрейк“.

Безспорно най-известното ѝ представяне е като Долорес Ъмбридж, вероятно най-мразеният злодей в цялата поредица „Хари Потър“ – да, дори повече от Волдемор. С помощта на страхотни гримьори и костюмни шивачи, Стаунтън почти буквално изважда от страниците на книгите на Джоан Роулинг комплексираната, писукаща и откровено злостна жена, с която Хари Потър и приятелите му трябва се справят в петата и седмата си година като ученици в „Хогуортс“.

Ако такъв доказан артистичен диапазон не дава на опитната изпълнителка нужното реноме, за да изиграе Елизабет Втора в най-разтърсващия период от царуването ѝ, то вероятно просто няма да намерите актриса, достойна за ролята, където и да е.

Сър Джонатан Прайс

Новият изпълнител на ролята на принц Филип е също толкова доказан актьор, колкото и екранната му партньорка в амплоато на Елизабет. Джонатан Прайс е печелил награди „Тони“ и „Лорънс Оливие“ за превъплъщенията си на театралната сцена и от двете страни на Атлантическия океан, а филмографията му съдържа дори повече популярни заглавия от тази на Имелда Стаунтън.

По-младите феновете на киното по всяка вероятност го познават като губернатор Суон, бащата на героинята на Кийра Найтли в първата трилогия „Карибски пирати“, а по-възрастните – като главния герой в научнофантастичната сатира „Бразилия“ на Тери Гилиъм. Встрани от това, ветеранът е играл и в хитови сериали встрани от „Короната“ като „Игра на тронове“ и „Табу“.

При все изключително богатата си филмография, Прайс получава първата си номинация за „Оскар“ едва за изпълнението си от филма от 2019 г. „Двамата папи“, в който играе папа Франциск редом със сър Антъни Хопкинс, който пък влиза в амплоато на папа Бенедикт XVI. Други известни превъплъщения на изключително продуктивния актьор са злодеят във филма за Джеймс Бонд „Винаги ще има утре“ и генерал Хуан Перон в биографичния филм „Евита“ с Мадона в главната роля.

Страхотният опит на Прайс и многократно демонстрираната му отдаденост към актьорската професия го правят идеален изпълнител на ролята на принц Филип, известен на свой ред със своята отдаденост към дълга и семейството си.

Доминик Уест

Първата мисъл на всеки при идеята, че не особено красивият принц Чарлз ще бъде изигран на екрана от Доминик Уест, е пределно ясна: как е възможно това да е автентичен кастинг и спонсорира ли тайно Чарлз продукцията?! Но встрани от шегите, носителят на „Златен глобус“ e напълно способен да направи достоверно актьорско изпълнение като новия крал на Англия от наши дни въпреки очевидните физически разлики между тях.

Уест е известен с ролите си в други популярни серийни продукции като „Аферата“ на НВО и минисериала „Клетниците“ на ВВС. Освен това той е участвал в хитови филми като мюзикъла „Чикаго“, екшъна „Tomb Raider: Първа мисия“, трилъра „Пулсът на парите“ и фестивалната независима продукция „Квадратът“.

Фактът, че по всяка вероятност сте гледали повече от едно от тези заглавия, а може би не помните с яснота лицето на Уест, въпреки очевидното му мъжествено излъчване, говори красноречиво за способността му да изчезва в ролята си, независимо от жанра и формата на проекта, в който участва. Това със сигурност е важно качество за изпълнителя на комплексна роля като тази на Чарлз.

Елизабет Дебики

За това колко перфектна актриса за амплоато на принцеса Даяна е Елизабет Дебики вероятно е по-подходящо да пише поет, отколкото филмов критик, но очевидно ще се опитам да се справя със задачата. Ефирно красивата изпълнителка влиза в изключително трудната роля като вече доказано име и истинска звезда в професията си със солидна филмография зад гърба си.

Дебики привлича вниманието на критиците със силни роли във „Великия Гетсби“ от 2013 година и „Вдовици“ от 2018-та, за които е обект на много похвали, които транслират и в номинации за награди от редица асоциации. В допълнение, тя се сдобива с ниво на световна популярност с появи в касови хитове като „Човекът от U.N.C.L.E.“ на Гай Ричи, „Пазителите на галактиката, част втора“ от споделената филмова вселена на Marvel Studios и „Тенет“ на Кристофър Нолан.

Това не означава, че Дебики не се снима и в независими проекти като „Прегоряла ерес“, фестивален хит от 2019 година, в който дели екрана с европейската звезда Клаес Банг и с легендите сър Мик Джагър и Доналд Съдърланд. Очевидно е с какво противоречивата, комплексна роля е привлякла талантливата актриса: интиуцията на героинята ѝ във филма спрямо всички останали, но не и себе си, вероятно е черта, която споделя и с принцеса Даяна.

Встрани от това, физическата прилика между митичната кралска особа и стройната актриса е пределно очевидна. Критическите отзиви дотук посочват, че Дебики следва стъпките на предишните талантливи актриси, играли Даяна, и е сред най-силните елементи от петия сезон на „Короната“.

Прочети още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти