Каква е кралица Елизабет в действителност и къде сбърка „Короната“

Когато трябваше да опише легендарния живот на кралица Елизабет и нейното рекордно 70-годишно управление, кралският биограф Робърт Хардман се връща към една и съща проста идея: Кралицата обича да бъде кралица.

„Не става дума само за дълголетие или за придържане към него“, казва авторът, който разговаря с десетки приятели, дворцови придворни и вътрешни хора за новата си книга "Кралицата на нашето време": Животът на кралица Елизабет II, разказва пред People. „Да, тя определено е най-дълго живелият монарх в нашата история. Тя продължава да е в центъра на вниманието, с желание и ентусиазъм за работа. Тя наистина се наслаждава на това, което прави.“


Книгата на Хардман се появява в бурно време за 95-годишния монарх: тя наскоро се възстанови от COVID - Тя е много добра в изпълнението на лекарските препоръки, казва той - и се справя с личните проблеми в кралското семейство, включително смъртта на любимия си съпруг, принц Филип, през април миналата година и публичното падение на принц Андрю.

Въпреки това „“тези, които я познават добре, говорят за чувството ѝ за хумор и за това, че тя е много оптимистичен и позитивен човек", казва Хардман.


Това е рязък контраст с нейния мрачен портрет в хита на Netflix, „Короната“, добавя той: Много нейни приятели и близки служители смятат, че „Короната“ я показва като нещастна през цялото време. А тя просто не е такава.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Crown (@thecrownnetflix)

Въпреки семейната мъка, кралица Елизабет „олицетворява клишето „Запази спокойствие и продължи напред“, добавя той. „Дори в мрачните дни тя е оптимист и продължава напред.

Друго популярно погрешно схващане? „Че тя до голяма степен е символична личност и само подписва неща, отива там, където ѝ кажат, и се усмихва“, казва той. „Когато навлезеш зад кулисите на много от тези събития, тя наистина държи политиците на нокти.“

И тя признава важността на това да се развива в крак с времето.

Ярките одежди на кралица Елизабет II

„Живее в настоящето, като си спомня за миналото от време на време, когато е уместно, но не и по навик“, казва един от бившите висши съветници на автора в новата му книга, която излиза на 5 април.

„Това е още една ключова разлика между кралица Елизабет II и кралица Виктория", пише авторът. „“Виктория обичаше да се потапя в носталгия, да се обгражда с любими хора, а в по-късен етап от живота си - да съхранява миналото в аспик. Настоящата кралица предпочита да продължи напред. Докато мнозина от семейството ѝ, включително принц Чарлз, са романтици по душа, кралицата е реалист.“

Както казва един от висшите съветници пред Хардман: „Тя е решена да живее в настоящето, защото е оживена от енергията на настоящето.“


Преди всичко тя е стабилна константа в един постоянно променящ се свят.

Не мисля, че хората наистина ще осъзнаят, докато тя не си отиде, до каква степен тя е просто част от националния пейзаж, казва Хардман. Тя е толкова успокояваща фигура. Когато има моменти на голяма несигурност, всички усещаме, че колелата няма да паднат, че страната ще съществува и утре - стига над Бъкингамския дворец все още да се вее знамето.

10 неща, които предстоят във Великобритания, след смъртта на кралица Елизабет

 

Прочетете още:

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти