Джуди Денч, близка приятелка на Камила, обвини „Короната“ в недостоверност

Предстоящата премиера на петия сезон на хитовия сериал на Netflix “Короната” успя да разбуни духовете сред големите имена на Холивуд. В скорошно писмо до Times Джуди Денч отправи остри критики към серала като го нарече “жестоко несправедлив”, а създателите му обвини в търсене на груба сензационност. 

Петият сезон на телевизионната драма, който ще стартира в началото на ноември, проследява разпадането на брака между принц Чарлз и принцеса Даяна в края на 80-те и през 90-те години. Въпреки че от Netflix казаха, че сериалът няма да засяга чувствителната тема за обстоятелствата около смъртта на принцеса Даяна, продължението на “Короната” успя да породи противоречиви мнения. Сред запалените критици е бившият премиер на Великобритания Джон Мейър, който нарече сериала “барел, пълен с глупости” след като стана ясно, че името му ще е замесено в една от сцените от петия сезон, която не съответства с реалните събития. Във въпросната сцена принц Чарлз заговорничи с Мейър за абдикацията на майка му, кралица Елизабет II. 

Крал Чарлз III се сбогува с кралица Елизабет

В своето писмо Джуди Денч казва, че и тя като Мейър е разтревожена, че следващите епизоди на “Короната” ще покажат неточни и обидни исторически моменти.

“Предвид някои от болезнените внушения, които явно ще съдържат новите серии - че крал Чарлз е заговорничил майка му да абдикира, например, или че родителските грижи на майка му били толкова недостатъчни, че може да е заслужавала осъждане на затвор - това е жестоко несправедливо спрямо хората и вредящо на институцията, която те представляват,” казва актрисата в изявлението си. 

Джуди Денч дама
Снимка: Getty

“Никой не вярва в артистичната свобода повече от мен, но това не може да остане безнаказано,” добавя тя. Денч настоява, че продуцентите са длъжни в началото на всеки епизод да показват дисклеймър за това, че сериалът представя събития, които са фикция. Във финала на писмото си, Денч призовава Netflix да преосмислят “Короната” в името на наскоро починалата кралица Елизабет II и опечаленото ѝ семейство. 

Миналия месец създателите на “Короната” спряха снимките на сериала в знак на уважение към смъртта на британския монарх. Говорител на Netflix продукцията каза по-рано тази седмица, че сериалът винаги е бил драма базирана на исторически събития, а петият сезон си представя какво може да се е случило зад затворени врати по време на едно значимо десетилетие за британското кралско семейство.

Джуди Денч дама
Снимка: Getty

Самата Джуди Денч познава кралското семейство отблизо и може да се похвали в няколко превъплъщения в образите на кралски особи. Тя играе Елизабет I във Влюбеният Шекспир (1998), за което печели Оскар за най-добра актриса в поддържаща роля, и кралица Виктория в Госпожа Браун (1997) и Виктория и Абдул (2017).

На актрисата също така не са ѝ чужди благородническите титли в хода на над 60 годишната ѝ кариера. Родом от Хюърт, Йорк, Денч е назначена за офицер на Ордена на Британската империя през 1970 г., придобива титлата дама през 1988 г. и е назначена за Почетен спътник от кралица Елизабет II през 2005 г.  За нея е известно също, че е близка приятелка на кралицата-консорт Камила.

Абсурдни митове за кралското семейство, които развенчахме

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти