Неслучилият се шедьовър на Копенхаген: мраморната църква

Неслучилият се шедьовър на Копенхаген: мраморната църква
Снимка: iStock

Един от популярните туристически обекти в Копенхаген е църквата на Фредерик или както е по-известна Мраморната църква. Намира се в непосредствена близост до двореца Амелиенборг (Amalienborg), където живее кралското семейство и статуята на Малката русалка.

Повечето туристи, аз включително, ще минат от там, ще възкликват Ооо! Ууу! Вери найс!, ще правят куп снимки и селфита със сградата и ще си продължат по пътя.

Пък и какво толкова да му се замисляш? Катедрала като катедрала, не толкова голяма колкото други из Европа, но пък доста красиво издържана в рококо стил.

ф
Снимка: iStock

Чак когато реших да потърся повече информация за Мраморната църква, се натъкнах на изключително интересни факти за нея. Бих добавила, че останах и леко разочарована, научавайки колко е ощетен първоначалният проект и как близо век и половина строежът на сградата е бил зарязан да тъне в руини и забрава.

На илюстрацията по-долу са сравнени оригиналния проект на архитекта Николай Ейгтед (Nicolai Eigtved) с това, което финално е построено и ние виждаме днес.

ф
Снимка: Wikipedia

Няма как да не изпитам разочарование, като си помисля колко ли по-величествена би изглеждала Мраморната църква, ако бе завършена по първоначалния план и то изцяло от мрамор, каквото е било желанието на Николай.

Нека обаче започна историята от началото ѝ.

Николай Ейгтед (роден 1701, починал 1754), който е бил един от най-значимите и плодовити архитекти за времето си, заедно с още свои колеги е сътворил проект за кралски, да го наречем, квартал, издържан в рококо стил. Така се ражда Фредерикстеден, което най-общо може да се преведе Градът на Фредерик или по-конкретно Кварталът на Фредерик. Името не е случайно, след като по онова време на престола на Дания гордо стоял крал Фредерик Пети.

Фредерикстедан и до днес е най-значимият и мащабен рококо проект в Европа.

ф
Снимка: iStock

Наред със замъка, къщите, улиците, площада и т.н. се нарежда и Църквата на Фредерик, за която арх. Николай решава, че ще бъде издържана изцяло в мрамор.

Основната цел на проекта е била да се ознаменува подобаващо 300-годишния юбилей от коронацията на първия владетел от клана на Олденбургите.

Бърза вметка – Олденбургите са европейска династия от северно-германския район, която представлява една от най-влиятелните и древни кралски династии. Олденбургска кръв тече във вените на почти всички съвременни европейски кралски личности, особено на тези в Дания, Норвегия, Швеция, Исландия и Гърция.

ф
Снимка: iStock

Първият камък на градежа е положен от крал Фредерик Пети на 31 октомври 1749, но в последвалите години еуфорията спада и строежът се бави. Част от причините за това са орязване на бюджета и смъртта на главния архитект през 1754 година.

През 1770 г. Йохан Фредерих Струенсе – кралски доктор, поддържащ скандална връзка с кралица Каролине Матилда и претенции за датския трон, захвърлил плановете за църквата така, че да се загубят вовеки. От този момент започват 150-те години забвение и потъване в руини на Мраморната църква…

ф
Снимка: iStock

Трудно ми е да повярвам как век и половина замислената като толкова мащабна, че и важна сграда е зарязана недостроена да се руши и да бъде препикавана от хора и кучета, пък около нея да се строи и развива освен кралския замък, един от най-аристократичните и елитни квартали в Копенхаген.

Но човешката безхаберност е безкрайна.

d
Снимка: Личен архив/ Лилия Дюлгеров

Настъпва 1874 г. и Андреас Фредерик Кригер – тогавашен министър на финансите на Дания, решава, че повече тая работа с църквата не може да стои така и сключва сделка с бизнесмена-магнат Карл Фредерик Титген по възстановяването на сградата.

Според договора Титген купува църквата за 100 000 ригсдалера (Rigsdaler е валутата на Дания преди сегашната крона) и се задължава да я възстанови в близък до първоначалната идея вид, а след това да дари сградата на град Копенхаген. В замяна Титген ще получи правата за разпределяне и развитие на съседните на църквата имоти. Сделката е предизвикала сериозен скандал, особено с факта, че нито един от тия сто хиляди ригсдалера не е бил изплатен кеш, а районът около Мраморната църква е от ключово значение за града. Стига се до съд, като министър Кригер е обвинен в корупция, но в крайна сметка бил оправдан и всичко приключило с пълното дострояване на църквата. Освен изключително способен бизнесмен (някои основани от него компании и до днес функционират успешно), Титген бил и филантроп, любител на изкуството. Той финансира с лични средства завършването на катедралата, която най-сетне официално отваря врати на 19 август 1894 г.

ф
Снимка: iStock

Архитект Фердинанд Мелдал (Ferdinand Meldahl) е бил назначен да завърши делото на колегата си Николай Ейгтед и трябва да кажа, че добре се е постарал. Поради финансови ограничения църквата не бива издигната грандиозна и щедра по първоначален план, нито пък е изцяло от мрамор, а преобладава варовикът, но все пак е величествена и заслужава внимание.

Сградата може да се похвали с най-големия църковен купол за цялото Скандинавие и всъщност, вдъхновението за нея идва от фантастичната базилика Свети Петър в Рим.

g
Снимка: iStock

Входът за Мраморната църква е свободен за всички, настоява се единствено за пазене на тишина. Това е една от най-желаните катедрали за венчавка в Дания и с право – интериорът е невероятно красив и щедър, точно както повелява рококо стилът.

И да знаете – вътре няма място за палене на свещи, но можете да приседнете на скамейките и да се заслушате в църковната тишина, в която отеква величието на вековете.

d
Снимка: Личен архив/ Лилия Дюлгеров

Още от Лилия Дюлгеров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти