Страшната сила на родните суеверия и поверия
Снимка: iStock

Страшната сила на родните суеверия и поверия

Не знам как се случи така, но в един момент се осъзнах омотана в най-разнородни суеверия, които повече ме задушаваха и потискаха, отколкото помагаха. Защото нали това е смисълът на всичките такива поверия, суеверия и бла-бла – да ги спазваш, за да ти носят късмет и успех в различните житейски ситуации.

Да, но колкото и да се стараех да не си оставям чантата на земята, не се видях с повече пари, нито пък като не правих големи покупки в първия ден на месеца, спестявах.

С времето разбрах, че провалените ми връзки далеч не са се дължали на счупените огледала, чиито парчета съм събирала с ужас и съм си мислела “сега кое важи – 7 години нещастна любов или толкова години, колкото са счупените парчета?!”.

г
Снимка: iStock

Отделно на това се и омъжих, въпреки че като малка едно по-голямо от мен момиче нарочно ме помете в краката и нагло каза “Ето, сега никога няма да се ожениш!”

Колкото и да си чета хороскопа, все го забравям и съответно не реагирам според повелите на звездите и само мога да предполагам колко кармични връзки съм пропуснала или объркала. А колко дълго съм носила червени конци, да не ви казвам… И пак се наложи една селска баба да ми пее, защото другите баби вещо заключиха, че съм била урочасана.

В някакъв момент обаче звездите са се конфигурирали по нестандартен начин, чакрите ми рязко се отвориха и като гръм от ясно небе върху мен се стовари прозрението, че нямам нужда от нито едно суеверие или хороскоп повече.

г
Снимка: iStock

Реших, че животът е прекалено кратък и достатъчно напрягащ, че да го усложнявам още повече, стараейки се да излизам винаги с десния крак навън (или пък беше левия?!), да чакам да ме засърби ръката, за да получа пари, да внимавам да не мина под стълба, да избягвам всички черни котки и виещи кучета, да си връзвам синьо, червено и пембено, че да не ми е уроки, да пазя в тайна хубавите неща, които очаквам, че да не вземат да се провалят, да не харча в понеделник, нито пък в първия ден от месеца и да държа кестени в къщата за здраве и слон с обърнат към входната врата задник за забравих вече какво.

Край на цялата тази лудост! Ще живея без да спазвам неписаните, но пък предавани от поколение на поколение суеверия и поверия, пък било то и с риск да си навлека лош късмет, безпаричие и каквото там още има.

Истината е, че част от въпросните суеверия са започнали съвсем невинно като предупреждения или обикновени констатации. Като например това със замитането и нежененето – момичето е толкова мързеливо, че не се маха от пътя на метлата, съответно никой няма да я иска за булка (трудолюбието е основен добродетел на българите от старо време).

г
Снимка: iStock

Относно правенето на големи покупки в понеделник или в началото на месеца (нямам идея откъде ми се е втълпило това) се вярва, че ако в първия ден на периода започнеш с лека ръка да харчиш, така ще ти върви и занапред.

Като успея да си обясня произхода на дадено поверие, ми става по-лесно да спра да вярвам в него, но проблемът са онези, забулени в мистерия, които тревожат съзнанието ми и предизвикват суеверния ми страх. Именно този страх обаче отчаяно искам да изкореня от живота си!

Защото няма нищо по-лошо от страха, особено неоправдания такъв…

г
Снимка: iStock

Замислям се, че огромна част от суеверията, страховете и поверията са били насадени в съзнанието ми още като дете от възрастните около мен.

Прабаба ми, лека ѝ пръст, беше прекрасна жена, но ми беше казала да държа краката си под одеалото, защото иначе духовете ще ги щипят. Милата жена е искала просто да съм добре завита, за да не настина и е използвала внушаването на страх, като най-лесен метод.

Още докато бях бременна с дъщеря ми, взех твърдото решение, че ще пощадя нейното съзнание от всякакви подобни врели-некипели. Тактично заявих намерението си и пред роднините, за да изкореня в зародиш желанието им за връзване на червено конче и слагане на синьо мънисто, че “пу-пу, да не ѝ е уроки, толкова е хубава!”.

г
Снимка: iStock

Не искам дъщеря ми да заспива вечер в страх от домашните духове, чакащи да хванат крачетата ѝ. Не искам да расте, вярвайки, че успехът в любовта се корени в здравите огледала. Не искам да си мисли, че парите идват, когато държиш чантата си далеч от земята или те сърби ръката. Искам да вярва в себе си и собствените си възможности, а не да се уповава на невидими сили и да чака някой друг да се погрижи за щастието ѝ.

Първо обаче трябва да започна промяната от себе си, за да ѝ бъда положителен пример. В противен случай ще е лицемерно.

А хороскопите можем да ги четем двете заедно като забавление и да си мислим колко абсурдно весело е да разделяш хората на различни видове животни и да им приписваш качества единствено на базата на рождената им дата.

Още от Лилия Дюлгеров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти